ΥΓΕΙΑ

Οι στόχοι της νέας χρονιάς που αξίζει να ακολουθήσετε

Για εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, η πρώτη μέρα του νέου έτους αποτελεί την ιδανική αφορμή για καινούρια ξεκινήματα και τη θέσπιση νέων στόχων, η πλειονότητα των οποίων αφορά στο κομμάτι της υγείας.

Οι στόχοι της νέας χρονιάς που αξίζει να ακολουθήσετε

Με το 2020 να απέχει μία μόλις «ανάσα» από εμάς και τους όρους «wellness» και «wellbeing» να αποτελούν πλέον κορυφαίες, παγκόσμιες τάσεις σε κάθε τομέα, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να θέσουμε τους στόχους της νέας χρονιάς, σε μία προσπάθεια να βελτιώσουμε την υγεία μας και την καθημερινότητά μας.

Για εκείνους που δεν γνωρίζουν από πού αξίζει να κάνουν τη δική τους αρχή σε αυτό το ταξίδι «ευεξίας», η λίστα που ακολουθεί ενδέχεται να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και να τους βοηθήσει να θέσουν τους στόχους τους και να μείνουν προσηλωμένοι σε αυτούς.

Κόψτε οριστικά το κάπνισμα με τους κατάλληλους «συμμάχους»

Με τον καρκίνο του πνεύμονα να αποτελεί την πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως και δεκάδες ακόμη παθήσεις να σχετίζονται με τη βλαβερή αυτή συνήθεια, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς στόχους που κάθε καπνιστής πρέπει να θέσει για την υγεία του. Το πρόβλημα είναι πως παρά το γεγονός ότι αυτή την περίοδο του χρόνου πολλοί είναι οι καπνιστές που ξεκινούν προσπάθειες να κόψουν το κάπνισμα, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα απογοητεύονται και αποτυγχάνουν.

Τα καλά νέα είναι όμως, πως στις μέρες μας υπάρχουν αξιόλογες επιλογές που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν στην οριστική απαλλαγή από το κάπνισμα σε κάθε μορφή του. Η λύση βρίσκεται στο φαρμακείο και περιλαμβάνει 4 διαφορετικούς τρόπους που κάθε καπνιστής μπορεί να επιλέξει ανάλογα με τί του ταιριάζει περισσότερο. Οι τσίχλες με νικοτίνη αποτελούν μία γρήγορη και ευέλικτη λύση που μπορεί να βοηθήσει κάποιον να αντιμετωπίσει την ανάγκη για κάπνισμα. Το στοματικό σπρέι νικοτίνης προσφέρει ταχύτατη ανακούφιση από την ανάγκη για τσιγάρο σε μόλις 60 δευτερόλεπτα. Τα διαδερμικά έμπλαστρα απελευθερώνουν σταθερές ποσότητες νικοτίνης και βοηθούν στον έλεγχο της έντονης επιθυμίας για τσιγάρο για έως και 16 ώρες. Τέλος, τα πιπάκια με νικοτίνη υποκαθιστούν την έντονη εξάρτηση από τις κινήσεις του καπνίσματος.

Μία θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης, μπορεί πράγματι να μας βοηθήσει να κόψουμε οριστικά το κάπνισμα και πιο συγκεκριμένα, να διπλασιάσουμε τις πιθανότητες να απαλλαγούμε από αυτό. Μάλιστα, αν συνδυαστεί με τη στήριξη από κάποιον ειδικό, οι πιθανότητες εξαπλασιάζονται.

Σε κάθε περίπτωση, το «κλειδί» σε ότι αφορά στην οριστική απαλλαγή από το κάπνισμα βρίσκεται στη σταδιακή καταπολέμηση της έντονης επιθυμίας για τσιγάρο. Προτού ξεκινήσουμε τις προσπάθειές μας, λοιπόν, είναι σημαντικό να καθορίσουμε τους λόγους που δημιουργούν την έντονη επιθυμία μας και στο πλαίσιο αυτό, να στραφούμε στα κατάλληλα για τις ανάγκες μας προϊόντα διακοπής καπνίσματος.

diakopi kapnismatos

Φάτε περισσότερο αλλά πιο υγιεινά

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι με την έλευση του νέου έτους, θέτουν ως βασικό τους στόχο την απώλεια κιλών. Η αλήθεια είναι πως η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με πολλούς κινδύνους που σχετίζονται με την υγεία του ανθρώπου, ωστόσο, εξίσου επικίνδυνη είναι η στροφή σε ακραία προγράμματα διατροφής που στερούν από τον ανθρώπινο οργανισμό πολύτιμα συστατικά. Αξίζει απλώς να αναφέρουμε πως σύμφωνα με έρευνες, ο πιο σημαντικός παράγοντας θανάτου στον κόσμο μετά το κάπνισμα είναι η «φτωχή» διατροφή και συγκεκριμένα, μία διατροφή που περιέχει πολύ αλάτι αλλά ελάχιστα φρούτα και σιτηρά ολικής άλεσης.

Πράγματι, μία διατροφή που είναι ελλιπής και στερεί από τον οργανισμό μας την ενέργεια και τα συστατικά που χρειάζεται μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να οδηγήσει στον θάνατο. Αυτός είναι ο λόγος που τη χρονιά που έρχεται ένας από τους πιο σημαντικούς μας στόχους, δεν πρέπει να είναι το να περιορίσουμε τις ποσότητες τροφών που καταναλώνουμε αλλά το να τρώμε περισσότερο συνειδητά και υγιεινά. Να εντάξουμε, δηλαδή, στο διατροφικό μας μενού περισσότερα φρούτα, λαχανικά, σιτηρά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς και τρόφιμα που είναι «πλούσια» σε Ω3 λιπαρά οξέα, χωρίς να στερηθούμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε.

ugieini diatrofi

Ρυθμίστε τον ύπνο σας με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη σημασία του επαρκούς και ποιοτικού ύπνου για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας και την υγεία μας γενικότερα. Αρκεί να σημειώσουμε ότι πολλές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, έχουν δείξει πως οι ενήλικες οι οποίοι κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ, έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα. Ο ελλιπής ύπνος φέρεται, επίσης, να συνδέεται με μία σειρά από προβλήματα υγείας, όπως την παχυσαρκία, τα εγκεφαλικά επεισόδια, το άγχος και την κατάθλιψη.

Είναι συνεπώς σημαντικό να αναλάβουμε τα μέτρα μας ούτως ώστε να διασφαλίσουμε πως θα απολαμβάνουμε ποιοτικό ύπνο κάθε βράδυ, πόσo μάλλον αν ταλαιπωρούμαστε από διαταραχές ύπνου.

Η διακοπή του καπνίσματος, η άσκηση και μία περισσότερο υγιεινή διατροφή μπορούν να μας βοηθήσουν να κοιμόμαστε καλύτερα. Στην περίπτωση όμως, που αδυνατούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας, καλό είναι να επισκεφτούμε έναν ειδικό ή να στραφούμε σε σύγχρονες λύσεις, όπως εκείνης των digital εφαρμογών για τον ύπνο (το «έξυπνο» ξυπνητήρι Sleep Cycle που αναλύει τις συνήθειες του ύπνου μας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα). Διότι η τεχνολογία στις μέρες έχει προχωρήσει στον βαθμό που μας επιτρέπει να ρυθμίζουμε τον ύπνο μας και να παρακολουθούμε την πρόοδο και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας, μέσα από τη οθόνη του κινητού μας.

upnodomatio

Με τους κατάλληλους «συμμάχους» στο πλευρό μας και την απαραίτητη αφοσίωση, το 2020 θα καταφέρουμε να παραμείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους που θα θέσουμε για την υγεία μας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Το «μυστικό» και σε ό,τι αφορά στην επίτευξη των στόχων μας βρίσκεται στα μικρά αλλά σταθερά βήματα, στις ρεαλιστικές προσδοκίες και την κατανόηση των αναγκών μας. Βήμα βήμα, θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε σταδιακά από συνήθειες που μας βλάπτουν και να υποδεχθούμε το νέο έτος με περισσότερη ενέργεια, δύναμη και αισιοδοξία.