Από τη στιγμή που βάζετε στο στόμα σας έστω και μια μπουκιά ή μια γουλιά από ένα τρόφιμο ή ρόφημα, ενεργοποιούνται χημικές διεργασίες ανάλογα με τα συστατικά του.
Όταν η τροφή περιέχει ζάχαρη ή άλλους υδατάνθρακες, τα βακτήρια του στόματος τους μετατρέπουν σε οξέα τα οποία αρχίζουν να επιτίθενται στην αδαμαντίνη, δηλαδή στο σμάλτο των δοντιών. Έτσι ξεκινά η τερηδόνα.
Αντίθετα, όταν τρώτε τρόφιμα «φιλικά» προς τα δόντια, τα προστατεύετε από αυτού του είδους τις επιθέσεις.
Τέτοιες τροφές είναι οι εξής: