ΥΓΕΙΑ

Το stress και η… δυσκοιλιότητα επέστρεψαν μαζί σας μετά τις διακοπές;

Όταν η επιστροφή στη «σκληρή» πραγματικότητα της καθημερινότητας, έπειτα από μία περίοδο χαλάρωσης ή ολιγοήμερων διακοπών, συνοδεύεται από το άγχος ενός απαιτητικού προγράμματος, η κακή ψυχολογία μπορεί πολύ εύκολα να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του στομάχου και του εντέρου με αποτέλεσμα την επανεμφάνιση της δυσκοιλιότητας.

Το stress και η… δυσκοιλιότητα επέστρεψαν μαζί σας μετά τις διακοπές;

Η σπανιότητα των αποτελεσματικών κενώσεων είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται τόσο λόγω της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών, όσο και εξαιτίας των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, που επιφέρει η επιστροφή στη στρεσογόνα εργασιακή ρουτίνα.

Η μίξη, λοιπόν, των δύο αυτών προβλημάτων οδηγεί στην υπολειτουργία του πεπτικού συστήματος και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του ατόμου που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της δυσκοιλιότητας, στην προσπάθειά του να επιστρέψει αναζωογονημένος από τις διακοπές. Έλλειψη όρεξης, στομαχική πίεση, αίσθημα φουσκώματος, άβολο στρίμωγμα και πόνος στην κοιλιακή χώρα, ναυτία και κράμπες είναι ορισμένες μόνο από τις σωματικές συνέπειες, που μπορούν να ταλαιπωρήσουν τους αγχώδεις ασθενείς με διαταραγμένη εντερική κινητικότητα, οι οποίοι αναγκάζονται πολλές φορές να αποφύγουν κοινωνικές υποχρεώσεις και καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι, το γραφείο και το γυμναστήριο.

Αποτελεσματική «ανακούφιση» σε 5 έως 20 λεπτά

Τη λύση στην αντιμετώπιση της «αβεβαιότητας» της αναποτελεσματικής λειτουργίας του εντέρου δίνει ένα καινοτόμο ορθικό gel, το οποίο επαναφέρει την κατάσταση υπό έλεγχο μέσα σε μόλις 20 λεπτά. Μπορεί τα φυσικά «καθαρτικά» και η φυσική άσκηση να είναι αποτελεσματικά σε βάθος χρόνου, ωστόσο ορισμένες φορές η φύση χρειάζεται ένα «χέρι βοηθείας» με άμεση δράση. Πρόκειται για μία ήπια για τον οργανισμό, αλλά γρήγορη και αποτελεσματική λύση για τη θεραπεία της περιστασιακής δυσκοιλιότητας, που δρα τοπικά στο ορθό, μαλακώνοντας τη φραγμένη περιοχή για «εξασφαλισμένη» κένωση μέσα σε μόλις 5-20 λεπτά.



Ακριβώς επειδή εφαρμόζεται στο ορθό και όχι στο έντερο, αποτελεί την πιο αποτελεσματική φαρμακευτική επιλογή σε σχέση με τα υπόλοιπα συμβατικά υπόθετα και διαλύματα, ενώ ενδείκνυται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αφού δεν διαταράσσει το πεπτικό σύστημα και την ισορροπία των ηλεκτρολυτών.

Μετα-ταξιδιωτικό άγχος

Σε κάθε περίπτωση, τα υψηλά επίπεδα στρες, που ίσως κάνουν την εμφάνισή τους μετά από μία περίοδο διακοπών, δεν μπορούν να μειωθούν… ως διά μαγείας. Με τη λειτουργία του εντέρου να επηρεάζεται σημαντικά από τον εγκέφαλο και τη ψυχολογία του ατόμου, μια καθημερινότητα απαλλαγμένη από υψηλά ποσοστά άγχους, ελλοχεύει λιγότερα πεπτικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό, ένα διάλειμμα από οτιδήποτε επιβαρύνει τη ψυχολογική σας κατάσταση θα βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

2

Περπάτημα, τζόκινγκ, ποδήλατο ή κάποιο άλλο είδος σωματικής άσκησης θα συμβάλλει στην αποβολή του μετα-ταξιδιωτικού στρες και των συμπτωμάτων που αυτό προκαλεί. Τόσο η φυσική άσκηση, όσο και η αναζήτηση διαφορετικών τρόπων χαλάρωσης, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, πριν από την επίσκεψη στην τουαλέτα για την αναγκαία σωματική και ψυχολογική «ανακούφιση» που θα προσφέρει η αποτελεσματική κένωση του εντέρου.