ΥΓΕΙΑ

Άνοια: Η άσκηση που βελτιώνει την ποιότητα ζωής και μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων

Ένας από τους πλέον σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με άνοια είναι οι πτώσεις.

Άνοια: Η άσκηση που βελτιώνει την ποιότητα ζωής και μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων

Έχει παρατηρηθεί ότι οι ηλικιωμένοι με άνοια έχουν διπλάσιες πιθανότητες πτώσης και τραυματισμών.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπόρνμουθ στη Μ. Βρετανία, ανακάλυψαν ότι το Tai Chi έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία ηλικιωμένων με άνοια.

Η έρευνα εστίασε στα οφέλη του Tai Chi για τους πάσχοντες από άνοια ως προς την πρόληψη των πτώσεων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Οι ειδικοί θέλησαν να διαπιστώσουν αν το Tai Chi βελτιώνει την ισορροπία και εμποδίζει τις πτώσεις σε ανθρώπους με άνοια. Για το λόγο αυτό μελέτησαν δύο ομάδες ηλικιωμένων, μία που έκανε συνήθεις δραστηριότητες και μία που ακολούθησε επί έξι μήνες πρόγραμμα Tai Chi.

Ανακάλυψαν ότι όσοι είχαν ακολουθήσει το πρόγραμμα Tai Chi είχαν καλή ποιότητα ζωής, κάτι που δεν ίσχυε για τα μέλη της ομάδας ελέγχου.

Όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα διασκέδαζαν με την άσκηση και συναντούσαν άλλους πάσχοντες με άνοια και τους φροντιστές τους.

Διαπίστωσαν ότι το Tai Chi είναι πολύ απλή και ασφαλής άσκηση, ενώ εκτός από τους πάσχοντες, και οι φροντιστές ήταν χαρούμενοι που μπορούσαν να στηρίξουν τους αγαπημένους τους με μαθήματα και πρακτική στο σπίτι.

Αν και δεν καταγράφηκαν σημαντικές βελτιώσεις στα τεστ ισορροπίας, διαπιστώθηκε αξιόλογη τάση στα μέλη της ομάδας Tai Chi για λιγότερες πτώσεις.

Η έρευνα έγινε στις περιοχές Dorset, Southampton και Portsmouth, στη Νότια Αγγλία και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Clinical Interventions in Aging.

Διαβάστε επίσης:

Τα ποτά που σας προστατεύουν από την άνοια (εικόνες)

Υπέρταση: Σε ποια ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

9 βότανα που προλαμβάνουν την άνοια (εικόνες)