ΥΓΕΙΑ

Καρδιαγγειακά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας

Οι καρδιακές παθήσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Καρδιαγγειακά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας

«Τα άτομα με ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων θα πρέπει να αναγνωριστούν ως ομάδα υψηλού κινδύνου για νεφρική ανεπάρκεια», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Junichi Ishigami, από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη.

«Οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου και να ελαχιστοποιούν τις θεραπείες που είναι τοξικές για τα νεφρά», ανέφερε ο Ishigami σε ανακοίνωση της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας.

Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 9.000 ανθρώπους και διαπίστωσε ότι εκείνοι που έπασχαν από καρδιακή ανεπάρκεια, διαταραχές του καρδιακού ρυθμού, όπως η κολπική μαρμαρυγή, στεφανιαία νόσο ή είχαν υποστεί εγκεφαλικό, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής ανεπάρκειας.

Συγκεκριμένα, οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια αντιμετώπιζαν 11 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας συγκριτικά με τους μη πάσχοντες.

Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από καρδιακή νόσο στην αρχή της μελέτης. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 18 ετών, 1.270 συμμετέχοντες νοσηλεύτηκαν με καρδιακή ανεπάρκεια, 1.300 με κολπική μαρμαρυγή, 700 με στεφανιαία νόσο και 600 με εγκεφαλικό. Από αυτούς, οι 210 εμφάνισαν νεφρική ανεπάρκεια.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Society of Nephrology.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Αρρυθμίες και καρδιακή ανεπάρκεια: Ο ρόλος της στοματικής υγιεινής

Προσοχή! Τα 10 σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας (εικόνες)

Ουρική αρθρίτιδα: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου