ΥΓΕΙΑ

Διακυμάνσεις πίεσης σε νεαρή ηλικία: Οι κίνδυνοι για την καρδιά στη μέση ηλικία

Όταν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης αυξομειώνονται σε νεαρή ηλικία, απειλείται η υγεία της καρδιάς στη μέση ηλικία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Διακυμάνσεις πίεσης σε νεαρή ηλικία: Οι κίνδυνοι για την καρδιά στη μέση ηλικία

Συγκεκριμένα, κάθε αύξηση 4mmHg (χιλιοστά της στήλης υδραργύρου) της συστολικής (ή μεγάλης) πίεσης σε νεαρή ηλικία, συνδέθηκε με 15% υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο στη μέση ηλικία.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Yuichiro Yano πιστεύει ότι οι μετρήσεις ρουτίνας που γίνονται από τους γιατρούς ερμηνεύονται με λάθος τρόπο.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία για σχεδόν 3.400 άνδρες και γυναίκες που εγγράφηκαν σε μελέτη για την καρδιακή νόσο στα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Η αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων μετρήθηκε αρκετές φορές στη δεκαετία που ακολούθησε, στο τέλος της οποίας η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν περίπου 35 ετών.

Μέχρι τότε οι ερευνητές ταυτοποίησαν ποιοι ασθενείς είχαν διακυμάνσεις στη συστολική αρτηριακή πίεση και στη συνέχεια παρακολουθήθηκε η υγεία της καρδιάς τους, όταν ήταν περίπου 55 ετών.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, 181 συμμετέχοντες πέθαναν και 162 ανέπτυξαν καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρδιακή νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό, μίνι εγκεφαλικό ή υποβλήθηκαν σε επέμβαση τοποθέτησης stent για την αντιμετώπιση της σοβαρής στένωσης ή της πλήρους απόφραξης κάποιας αρτηρίας.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι διακυμάνσεις στην αρτηριακή πίεση σε νεαρή ηλικία φάνηκε να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων δεκαετίες αργότερα.

Η διαπίστωση αυτή ίσχυε ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τη μέση αρτηριακή πίεση ενός ασθενούς κατά τη διάρκεια της νεαρής ηλικίας.

Σύμφωνα με τον Yano, οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες που ακολουθούν οι γιατροί ως προς τη συνταγογράφηση ή όχι φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση «αγνοούν τη μεταβλητότητα των μετρήσεων της πίεσης του αίματος».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Cardiology.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Συστολική πίεση: Η τιμή-στόχος για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας

Διακυμάνσεις πίεσης: Πότε πρέπει να σας ανησυχήσουν

Υπέρταση: Οι ειδικοί συστήνουν τι να αυξήσετε και τι να βγάλετε από τη διατροφή σας