ΥΓΕΙΑ

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον

Όσοι ζουν κοντά σε μεγάλους δρόμους με συχνή κίνηση οχημάτων, άρα και ατμοσφαιρική ρύπανση, κινδυνεύουν περισσότερο από νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως άνοια, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και πολλαπλή σκλήρυνση, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας καναδικής μελέτης.

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας με επικεφαλής τον Μάικλ Μπράουερ, ανέλυσε στοιχεία για 678.000 ανθρώπους 45 έως 84 ετών στο Βανκούβερ.

Βρέθηκε ότι όσοι ζούσαν σε απόσταση έως 50 μέτρων από κάποιο πολυσύχναστο μεγάλο δρόμο ή 150 μέτρων από λεωφόρο, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια (αύξηση κινδύνου 14%), Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον (αύξηση κινδύνου 7%) ή πολλαπλή σκλήρυνση.

Αντίθετα, η διαβίωση κοντά σε χώρους πρασίνου, όπως πάρκα, είχε σχετικά προστατευτικό αποτέλεσμα απέναντι σε τέτοιες νευρολογικές παθήσεις.

«Για πρώτη φορά», τόνισαν οι ερευνητές, «επιβεβαιώσαμε τη σχέση ανάμεσα στη ρύπανση του αέρα και στην κίνηση των τροχοφόρων, με τον υψηλότερο κίνδυνο για αυτές τις παθήσεις στο γενικό πληθυσμό».

Τα καλά νέα είναι ότι οι χώροι πρασίνου φαίνεται να έχουν κάποια προστατευτικά οφέλη, μειώνοντας τον κίνδυνο για μία ή περισσότερες από αυτές τις νευρολογικές διαταραχές.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες, αλλά τα ευρήματα ήδη δείχνουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι οι σχεδιαστές των πόλεων πρέπει να βελτιώσουν την πρόσβαση στους χώρους πρασίνου και να μειώσουν την κίνηση των οχημάτων, κάτι που θα αποβεί επωφελές για τη νευρολογική υγεία.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health».

Διαβάστε επίσης:

Όραση: Οι σοβαροί κίνδυνοι από την ατμοσφαιρική ρύπανση

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πώς συνδέεται με «σιωπηλή» αποβολή στην εγκυμοσύνη