ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Τρόποι μετάδοσης & πώς θα την αντιμετωπίσετε (εικόνες)

Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Τρόποι μετάδοσης & πώς θα την αντιμετωπίσετε (εικόνες)

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση είναι ιογενής λοίμωξη, η οποία τις περισσότερες φορές οφείλεται στον ιό Epstein-Barr (EBV), που ανήκει στην κατηγορία των ερπητοϊών.

Πρόκειται για λοίμωξη που άλλοι την περνούν «στο πόδι» με ελάχιστες ενοχλήσεις, ενώ άλλοι χρειάζεται να νοσηλευθούν.

Ο ιός μεταδίδεται κυρίως με τις στοματοφαρυγγικές εκκρίσεις, γι’ αυτό και η λοιμώδης μονοπυρήνωση έχει ονομαστεί και «νόσος του φιλιού». Έχουν όμως αναφερθεί και περιπτώσεις μετάδοσης με παράγωγα αίματος σε μεταγγίσεις.

Από τη στιγμή που εισέρχεται ο ιός στον οργανισμό μέχρι την εκδήλωση της νόσου, μπορεί να περάσουν από 15 μέχρι και 50 ημέρες.

Η λοίμωξη ξεκινά με ήπια συμπτώματα όπως κόπωση, πονοκεφάλους και φαρυγγίτιδα, στάδιο που διαρκεί 2-5 ημέρες και μοιάζει με πολλές άλλες λοιμώξεις. Στη συνέχεια, τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα, η φαρυγγίτιδα επιδεινώνεται αρκετά και ο ασθενής φτάνει στο σημείο να μην μπορεί να καταπιεί. Οι λεμφαδένες στην περιοχή του τραχήλου διογκώνονται, ενώ ο φάρυγγας είναι καλυμμένος με μία λευκωπή ουσία λόγω της έντονης φλεγμονής. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή από τη 2η ως και την 4η εβδομάδα, αναπτύσσεται και η σπληνομεγαλία, δηλαδή η διόγκωση του σπλήνα πέρα από τα φυσιολογικά όρια, που αφορά περίπου στους μισούς ασθενείς. Συχνά εμφανίζεται και ηπατομεγαλία.

Οι πιο πολλοί ασθενείς αναρρώνουν χωρίς άλλα προβλήματα τέσσερις με έξι εβδομάδες μετά τη λοίμωξη. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η γενικότερη κατάσταση της άμυνας του οργανισμού. Όσο πιο δυνατή είναι, τόσο πιο εύκολα ξεπερνιέται η λοίμωξη.

Στους πάσχοντες από λοιμώδη μονοπυρήνωση συστήνονται οι κάτωθι προφυλάξεις:

BEST OF NETWORK