ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Καταρράκτης: Οι διατροφικές συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο (εικόνες)

Καταρράκτης: Οι διατροφικές συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο (εικόνες)

Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του κρυσταλλοειδούς, του φυσικού φακού του ματιού, ο οποίος υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι διαυγής και βρίσκεται πίσω από την ίριδα.

Μέσα από αυτόν περνάει το φως για να φτάσει στη συνέχεια στον αμφιβληστροειδή χιτώνα στην οπίσθια επιφάνεια του ματιού. Με την πάροδο της ηλικίας, ο φακός αυτός χάνει την αρχική του σύσταση και θολώνει (γεροντικός καταρράκτης).

Σε μελέτες που έχουν γίνει, η συχνότητα του καταρράκτη είναι 50% σε ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 65–74 ετών και αυξάνεται σε 70% σε ηλικίες άνω των 75 ετών.

Η πάθηση είναι κοινή και δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους. Νεαρά άτομα, ακόμα και βρέφη, μπορεί να παρουσιάσουν καταρράκτη. Είναι δυνατό να προκληθεί, δηλαδή, και από άλλες αιτίες (τραυματισμοί, φάρμακα, ασθένειες, ακτινοβολίες) ή ακόμα και να υπάρχει από τη γέννηση (συγγενής καταρράκτης).

Η πρόληψη μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη του κινδύνου καταρράκτη.

Δείτε στις παρακάτω τι πρέπει να κάνετε:

BEST OF NETWORK

PlusQueen