ΥΓΕΙΑ

Καρδιακή ανεπάρκεια: Ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα (εικόνες)

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή πάθηση η οποία ευθύνεται για τις περισσότερες εισαγωγές ασθενών άνω των 65 ετών στο νοσοκομείο.

Καρδιακή ανεπάρκεια: Ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα (εικόνες)

Συνδέεται με την έκπτωση της καρδιακής λειτουργίας και έχει πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, ειδικά όταν η διάγνωση γίνεται με καθυστέρηση.

Στην καρδιακή ανεπάρκεια τα τοιχώματα της καρδιάς αποδυναμώνονται και δεν μπορούν να στείλουν αρκετή ποσότητα αίματος στο σώμα.

Επειδή το αίμα και το οξυγόνο δεν επαρκούν για να θρέψουν τους μυς και τα όργανα του σώματος, οι μυς κουράζονται. Αυτός είναι ο λόγος που ο ασθενής με καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζει εύκολα κόπωση.

Παράλληλα, δεν επιστρέφει αρκετό αίμα στην καρδιά, η οποία δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως αντλία. Το αίμα που δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, συγκεντρώνεται στις φλέβες, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση μέσα σε αυτές, με αποτέλεσμα τα υγρά να βρίσκουν διέξοδο στους γύρω ιστούς, κυρίως στα πόδια (όπου παρατηρούνται οιδήματα-πρήξιμο) αλλά και την κοιλιά. Υγρό συσσωρεύεται και στους πνεύμονες προκαλώντας συμφόρηση και δύσπνοια.

Συνοπτικά τα συμπτώματα όσων πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια περιλαμβάνουν: