ΥΓΕΙΑ

Κοροναϊός: Στα 31 τα κρούσματα – Θετικοί οι 21 από τους 24 συνταξιδιώτες του 66χρονου

Στα 31 ανέρχονται τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης το υπουργείο Υγείας.

Κοροναϊός: Στα 31 τα κρούσματα – Θετικοί οι 21 από τους 24 συνταξιδιώτες του 66χρονου

Στη λίστα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προστίθενται 21 άτομα που συμμετείχαν στην εκδρομή στους Άγιους Τόπους με τον 66χρονο, το ένατο κρούσμα στη χώρα μας, ο οποίος νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Τα παραπάνω κρούσματα προέκυψαν από τον έλεγχο 24 εκδρομέων, οι οποίοι παρουσίασαν συμπτώματα. Από τη μέχρι τώρα ιχνηλάτηση των εκδρομέων έχουν ελεγχθεί περισσότερες από 400 επαφές και ο έλεγχος συνεχίζεται, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. Στο Ρίο νοσηλεύονται εννέα από αυτά τα άτομα, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό.

«Αυτή τη στιγμή, το επίκεντρο της επιτήρησης είναι η Αμαλιάδα», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η λειτουργία του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, καθώς ένας από τους παραπάνω ταξιδιώτες, φοιτά εκεί.

«Ψυχραιμία, να μη σπείρουμε επιδημία πανικού», διαμήνυσε ο κ. Τσιόδρας και διευκρίνισε ότι δεν ισχύουν τα όσα μεταδίδονται το τελευταίο 24ωρο ότι ο κορονοϊός έχει δύο μεταλλάξεις και δύο ποικιλίες, επαναλαμβάνοντας ότι μεταδίδεται και από άτομα με ελαφρά συμπτωματολογία. Ως εκ τούτου, υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης των προσωπικών κανόνων υγιεινής.

Τέλος, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ήπια και δεν συντρέχει λόγος νοσηλείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αναμένεται αύξηση των νέων περιστατικών και στην πατρίδα μας.

Μετά τη διάγνωση του 66χρονου συνταξιούχου εκπαιδευτικού από την Ηλεία, οι υγεινονομικές αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Αυτό που φαίνεται να ανησυχεί τους ειδικούς δεν είναι πως διεγνώσθη με τον ιό και η σύζυγός του αλλά ότι ο άνδρας είχε απευθυνθεί σε δύο νοσοκομεία -της Αμαλιάδας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και μάλιστα είχε νοσηλευθεί σε θάλαμο παθολογικής κλινικής πριν αποδειχθεί εργαστηριακά ότι είχε προσβληθεί από τον ιό.

Το πρωί της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας επιβεβαίωσε το 10ο κρούσμα του ιού στη χώρα μας, κάνοντας λόγο για άτομο που είχε έρθει σε στενή επαφή με τον 66χρονο άνδρα, ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα σε Αίγυπτο και Ισραήλ και νοσηλεύεται με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού στην Πάτρα.

Ειδικοί λοιμωξιολόγοι πραγματοποιούν από χθες εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του άνδρα, αρχής γενομένης με τους 52 συνταξιδιώτες του αλλά και το προσωπικό του νοσοκομείου που είχε έρθει σε επαφή μαζί του κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας νοσηλεύτηκε σε ξεχωριστό θάλαμο, ωστόσο δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας καθώς δεν εκτιμήθηκε πως επρόκειτο για ύποπτο κρούσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό, κλιμάκια του ΕΟΔΥ μετέβησαν την Τετάρτη στην Αμαλιάδα ενώ εκλήθησαν στο νοσοκομείο του Ρίου και οι συνταξιδιώτες του ένατου ασθενούς. Σε κατ' οικον περιορισμό θα παραμείνουν για 14 ημέρες και 15 άτομα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Έκκληση Κικίλια στους πολίτες να τηρούν τους κανόνες πρόληψης

Συμπεριφορές ατομικής ευθύνης που δεν συνάδουν με τις οδηγίες των ειδικών μπορεί να αποβούν μοιραίες για συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες, είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που επισκέφθηκε σήμερα το νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Ο κ. Κικίλιας κάλεσε για ακόμη μια φορά τους πολίτες να τηρούν τις οδηγίες και τους κανόνες των ειδικών και να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτούς. Δεν υπάρχει λόγος πανικού αλλά όχι στον εφησυχασμό, τόνισε ο υπουργός Υγείας.

«Συμπεριφορές ατομικής ευθύνης που δεν συνάδουν με τις συστάσεις των ειδικών και με τις οδηγίες που έχει δώσει η κυβέρνηση μπορούν να αποβούν μοιραίες. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να νοσεί να μείνει σπίτι του και να μιλήσει με τον γιατρό του ή με τον ΕΟΔΥ και με ειδικούς και να ζητήσει οδηγίες. Ενέργειες όπως αυτές με τα καρναβάλια μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ευάλωττους ανθρώπους. Ας αναλογιστούμε ότι όλοι έχουμε συγγενείς ηλικιωμένους, με προβλήματα υγείας κλπ.» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας.

Σύσκεψη στο Μαξίμου για την πορεία εξάπλωσης του κοροναϊού

Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία εξάπλωσης του κοροναϊού με την παρουσία του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του Προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης και των μέτρων που έχουν ληφθεί. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη να επισημανθεί με κάθε τρόπο και σε όλους τους χώρους, πέραν της αποφασιστικότητας της πολιτείας να λειτουργήσει προληπτικά, η ατομική ευθύνη των πολιτών να τηρούν τα μέτρα υγιεινής.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε να συνεχιστεί η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών όπως γίνεται από την πρώτη στιγμή. Ζήτησε επίσης να εξεταστεί αν και ποιες περαιτέρω ενέργειες χρειάζονται προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, όπως προβλέπεται και στην πρόσφατη ΠΝΠ. Επίσης, θα συνεχιστεί η ενημερωτική καμπάνια του Υπουργείου Υγείας προς τους πολίτες προκειμένου να τηρούν τα προληπτικά μέτρα.

Έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο

Έκτακτα μέτρα σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση κλείνουν για 48 ώρες (5-6 Μαρτίου) σχολεία, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφοι και θέατρα, στους παραπάνω νομούς.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Πέμπτη και αύριο, Παρασκευή, το δημοτικό βρεφοκομείο Πάτρας, οι παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και τα ΚΑΠΗ του δήμου Πατρέων. Όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο, «η απόφαση ελήφθη μετά τη σχετική ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και αφορά το κρούσμα κορωναϊού στην περιοχή».

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, αποφασίστηκε «αναστολή της λειτουργίας όλων των δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων - όλων των βαθμίδων - αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων, θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων για την περίοδο 5- 6 Μαρτίου 2020».

Σημείωσε, δε, ότι θα υπάρξει επανεξέταση των μέτρων το επόμενο διάστημα.

Κλείνουν προληπτικά Πάντειο και Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου λόγω ύποπτων κρουσμάτων

Με μία σύντομη ανακοίνωση, το Πάντειο Πανεπιστήμιο έκανε γνωστό ότι αύριο και μεθαύριο θα παραμείνει κλειστό, λόγω υποψίας κρούσματος κοροναϊού.

«Σας ενημερώνουμε ότι για προληπτικούς λόγους το πανεπιστήμιο θα παραμείνει κλειστό από 6/3 έως και 7/3», αναφέρει η ανακοίνωση.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρύτανις του πανεπιστημίου, Ισμήνη Κριάρη, η απόφαση πάρθηκε για προληπτικούς λόγους, καθώς εξετάζεται η περίπτωση κρούσματος. Πρόκειται για αλλοδαπή καθηγήτρια που συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο, αφρικανικής καταγωγής, η οποία εμφάνισε πυρετό.

Η κ. Κριάρη σημείωσε ότι μεν το πανεπιστήμιο θα παραμείνει κλειστό, ωστόσο οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στα πλαίσια συνεδρίων που διοργανώνει το Πάντειο, θα διεξαχθούν κανονικά.

Υπενθυμίζεται ακόμη, ότι ύποπτο κρούσμα κοροναϊού εξετάζεται και στο Ρέθυμνο και αφορά φοιτητή του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου με καταγωγή από την Πελοπόννησο. Η εμφάνιση του κρούσματος οδήγησε την πρυτανεία του πανεπιστημίου στην αναστολή λειτουργίας για προληπτικούς λόγους επί τριήμερο, μέχρι και το Σάββατο 7 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι εξετάσεις του φοιτητή στο Ρέθυμνο βγήκαν αρνητικές.

Σε ποια νοσοκομεία τοποθετούνται isolation boxes

Ειδικά χωροθετημένοι χώροι απομόνωσης (isolation boxes), για τη διαλογή - υποδοχή και την ασφαλέστερη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, τοποθετούνται σε νοσοκομεία της χώρας.

Τα νοσοκομεία αυτά είναι τα εξής:

  • Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς»
  • ΓΝΑ «Λαϊκό»
  • ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»
  • ΓΝΑ «Σισμανόγλειο»
  • ΠΓΝ «Αττικόν»
  • ΓΝ Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων»
  • Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
  • ΓΝ Καστοριάς

Κλειστά σχολεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μετά την τελευταία εκτίμηση κινδύνου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC, 2/3/2020), εκτιμάται ότι ο κίνδυνος εμφάνισης επιδημικών εξάρσεων της νόσου COVID-19 είναι στη χώρα μας μέτριος προς υψηλός, λόγω:

  • της πρόσφατης σημαντικής αύξησης κρουσμάτων με τοπική μετάδοση της νόσου στην Ιταλία,
  • της υψηλής πιθανότητας για ταχεία μετάδοση της νόσου, με την εισαγωγή της σε χώρες που έχουν λίγα κρούσματα χωρίς τοπική μετάδοση της νόσου γ) της πιθανότητας μετάδοσης της νόσου από περιπτώσεις με ήπια συμπτωματολογία, οι οποίες δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια,
  • των ήδη γνωστών πολλαπλών εξαγωγών της νόσου από την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η επίπτωση παρόμοιων επιδημιολογικών εξάρσεων θα είναι μεγάλη, ιδιαίτερα εάν αυτές συμπεριλαμβάνουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού ή αφορούν νοσοκομεία, επαγγελματίες υγείας ή νοσηλευόμενους.

Επιπρόσθετα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αύξησε σε παγκόσμιο επίπεδο, το βαθμό επικινδυνότητας για τη μετάδοση και τις επιπτώσεις της νόσου COVID-19 σε πολύ υψηλό.

Κατόπιν των παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοιού COVID-19 εισηγήθηκε την αναστολή της λειτουργίας σχολείων που έχουν ομάδες μαθητών που έχουν επιστρέψει από οργανωμένες σχολικές εκδρομές σε περιοχές με τοπική μετάδοση της νόσου στην Ιταλία ή που ενδέχεται να ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.

Τα σχολεία και το χρονικό διάστημα που θα ανασταλεί η λειτουργία τους είναι τα εξής:

  • 4ο ΓΕΛ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
  • 11ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
  • 1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
  • 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
  • 19ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
  • 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
  • 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
  • 14ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
  • ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και την 13η.3.2020, κατά τα αναλυτικά αναφερόμενα στο πλαίσιο της από 2.3.2020 εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοιού COVID-19.

Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ακόλουθων σχολείων:

5ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
3ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και την 17η.3.2020, κατά τα αναλυτικά αναφερόμενα στο πλαίσιο της από 2.3.2020 εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοιού COVID-19.

Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ακόλουθων σχολείων για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας για τα ακόλουθα αναλυτικά αναφερόμενα χρονικά διαστήματα:

  • του Νηπιαγωγείου «Ι.Μ. ΚΑΡΡΑΣ», από 3.3.2020 έως και 8.3.2020
  • του Γυμνασίου και Λυκείου του Κολλεγίου Αθηνών από 3.3.2020 έως και 8.3.2020
  • του Γυμνασίου και Λυκείου του Κολλεγίου Ψυχικού από 3.3.2020 έως και 8.3.2020
  • του 1ου ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης από 3.3.2020 έως και 8.3.2020
  • του 2ου ΓΕΛ Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης από 3.3.2020 έως και 8.3.2020
  • του 1ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης από 3.3.2020 έως και 8.3.2020
  • του 2ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης από 3.3.2020 έως και 8.3.2020
  • του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και 6.3.2020
  • του 1ου ΕΠΑΛ Επανωμής για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και 11.3.2020
  • του 8ου ΕΚ Επανωμής για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και 11.3.2020
  • του 37ου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και 7.3.2020
  • του 64ου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης από 3.3.2020 έως και 7.3.2020
  • του 17ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ Αθήνας για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και 7.3.2020
  • του 17ου ΓΕΛ Αθήνας για χρονικό διάστημα από 3.3.2020 έως και 7.3.2020.

Η διαδικασία

Ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝΑ «Γεννηματάς», Δημοσθένης Τσούτσος περιέγραψε τη διαδικασία για την εξέταση, λήψη επιχρισμάτων και την αντιμετώπιση των ύποπτων περιστατικών για κοροναϊό.

Ένα πιθανό ύποπτο περιστατικό εξετάζεται από τους υγειονομικούς που κάνουν τη διαλογή στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, πριν μπουν μέσα στο νοσοκομείο και έρθουν σε επαφή με τους υπόλοιπους ασθενείς.

Οι ασθενείς οι οποίοι κρίνονται ύποπτοι, μεταφέρονται στο σημείο διαλογής (isolation box), όπου εξετάζονται δεύτερη φορά και λαμβάνονται τα επιχρίσματα τα οποία πηγαίνουν στο Ινστιτούτο Παστέρ για να ελεγχθούν. Μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να υπάρξει αποτέλεσμα, τα ύποπτα περιστατικά είτε παραμένουν στο σημείο διαλογής είτε τίθενται σε κατ' οίκον περιορισμό, εφόσον δεν χρειάζονται νοσηλεία.

Διαβάστε επίσης:

Νέος κοροναϊός 2019-nCoV: Πρόληψη, συμπτώματα, μετάδοση

Κοροναϊός: COVID-19: Απαντήσεις στα νέα ερωτήματα που προκύπτουν