ΥΓΕΙΑ

Ατονία / «χαμηλή» ενέργεια: Πότε οφείλεται σε πρόβλημα υγείας (εικόνες)

Σας πιάνει συχνά νύστα στο γραφείο και νιώθετε ότι σας εγκαταλείπουν οι δυνάμεις σας;

Ατονία / «χαμηλή» ενέργεια: Πότε οφείλεται σε πρόβλημα υγείας (εικόνες)

Η ατονία είναι πολύ συχνό σύμπτωμα που μπορεί να αποδοθεί σε πολλές διαφορετικές αιτίες.

Εάν οφείλεται σε καθημερινές συνήθειες που έχετε υιοθετήσει, μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα. Είναι όμως πιθανό να χρειάζεται ιατρική παρέμβαση εάν είναι αποτέλεσμα ασθένειας.

Η ανθυγιεινή διατροφή, ο κακός ύπνος και η αποχή από τη σωματική άσκηση είναι οι τρεις συνηθέστερες αιτίες που οδηγούν στην ατονία και μπορούν να αντιμετωπιστούν εάν κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες.

- Η υπερκατανάλωση καφεΐνης και ζάχαρης προκαλεί απότομες διακυμάνσεις στα επίπεδα ενέργειας μέσα στην ημέρα, με την ατονία να κάνει την εμφάνισή της αιφνιδίως αμέσως μετά από μια σύντομη περίοδο υπερδιέγερσης. Η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και καθαρές πρωτεΐνες, εξασφαλίζει πως θα έχετε την ενέργεια που χρειάζεστε όλη την ημέρα.

- Ο ύπνος πρέπει να είναι επαρκής σε ώρες αλλά και ποιοτικός. Οι ειδικοί συνιστούν 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

- Αποφεύγετε τη γυμναστική όταν νιώθετε ατονία, όμως στην πραγματικότητα η σωματική άσκηση σας τονώνει. Η καθιστική ζωή συνδέεται με τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας, ενώ η συστηματική σωματική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι χαρίζει ευεξία και μεγαλύτερες αντοχές.

Εάν οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες δεν αποδίδουν, ίσως χρειάζεται να γίνει αξιολόγηση από ειδικό.

Μερικές από τις παθήσεις που συνδέονται με την ατονία (υπνηλία, χαμηλά επίπεδα ενέργειας κ.λπ.) είναι οι εξής: