ΥΓΕΙΑ

Βασικός μεταβολισμός: 4 παράδοξες αιτίες που τον μπλοκάρουν (εικόνες)

Ο βασικός μεταβολισμός είναι το σύνολο της ενέργειας που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός για να καλύψει τις ζωτικές του λειτουργίες, όπως η λειτουργία της καρδιάς, η αναπνοή, η διατήρηση της θερμοκρασίας τους σώματος κλπ. και ισοδυναμεί με το 60-75% της ενέργειας που προσλαμβάνεται μέσω της τροφής.

Βασικός μεταβολισμός: 4 παράδοξες αιτίες που τον μπλοκάρουν (εικόνες)

Περιλαμβάνει επίσης σε ποσοστό περίπου 25-40% την ενέργεια που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές σωματικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα. Η ενέργεια αυτή προέρχεται από τις τροφές, τα συστατικά των οποίων (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια) επεξεργάζεται ο οργανισμός προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του.

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και επηρεάζεται από παράγοντες, όπως η ηλικία, η θερμοκρασία, οι ορμόνες και το ποσοστό σωματικού λίπους.

Όσο περνούν τα χρόνια, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και μετά την ηλικία των 40 ετών μειώνεται κατά 5% για κάθε δεκαετία που περνά.

Κάποιες καθημερινές συνήθειες μπορεί να μπλοκάρουν την ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται αποτελεσματικά τις τροφές και να διασπά το λίπος.

Δείτε τέσσερα καθημερινά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε: