ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Κρυολόγημα ή ιγμορίτιδα; Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό (εικόνες)

Κρυολόγημα ή ιγμορίτιδα; Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό (εικόνες)

Η ιγμορίτιδα είναι φλεγμονή των ιγμορείων κόλπων, δηλαδή των κοιλοτήτων που βρίσκονται μέσα στην άνω γνάθο και συγκοινωνούν με τη μύτη μέσω μικρών οπών.

Η οξεία ιγμορίτιδα ακολουθεί συνήθως κάποιο κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή κρίση αλλεργικής ρινίτιδας, με έντονο οίδημα του ρινικού βλεννογόνου και αυξημένη παραγωγή βλέννας.

Το έντονο οίδημα με τη σειρά του προκαλεί απόφραξη των μικρών αγωγών που συνδέουν την μύτη με τα ιγμόρεια με αποτέλεσμα την αδυναμία παροχέτευσης και αερισμού τους και την ανάπτυξη φλεγμονής, που προκαλεί πόνο στο πρόσωπο ή ανάμεσα ή πίσω από τα μάτια ή ακόμα στα μάγουλα και τα επάνω δόντια.

Η ιγμορίτιδα ταλαιπωρεί συχνά τα παιδιά, επειδή -λόγω ηλικίας- η ανάπτυξη του αμυντικού τους συστήματος είναι ατελής. Η πιο συνηθισμένη μορφή της, η οξεία ιγμορίτιδα, συνοδεύει κάποιο κοινό συνάχι και υποχωρεί αυτόματα όταν υποχωρήσει και το κρυολόγημα. Η ιγμορίτιδα αυτή εμφανίζεται το χειμώνα με χαρακτηριστικό σύμπτωμα το βαρύ κεφάλι και ένα «μπούκωμα» στα αυτιά. Συχνά υπάρχει και δύσοσμο έκκριμα από τη μύτη ή πόνος ανάμεσα στα μάτια, σε ολόκληρο το πρόσωπο ή στο πίσω μέρος του κρανίου.

Δείτε στις παρακάτω εικόνες πότε τα συμπτώματα δείχνουν ότι πρόκειται για ιγμορίτιδα και όχι απλό κρυολόγημα:

Photo 1/3
Όταν τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος επιμένουν για περισσότερες από 14 ημέρες (ιδίως με πυώδεις ρινικές εκκρίσεις και βήχα, που επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου).
Photo 2/3
Ένα κρυολόγημα που ακολουθεί ένα προηγούμενο και φαίνεται πιο σοβαρό από ό,τι συνήθως (υψηλός πυρετός, παχύρρευστες-πυώδεις εκκρίσεις, οίδημα και πόνος γύρω από τα μάτια).
Photo 3/3
Ένα κρυολόγημα το οποίο μετά από μερική ύφεση επιδεινώνεται (ακόμα και χωρίς πυρετό).

BEST OF NETWORK

PlusQueen