ΥΓΕΙΑ

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες με καρδιακή νόσο, σύμφωνα με νέα σουηδική μελέτη.

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Για πάνω από μια δεκαετία, οι ερευνητές παρακολούθησαν την έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση και τις περιπτώσεις άνοιας σε περίπου 3.000 κατοίκους της Στοκχόλμης ηλικίας 60 ετών και άνω.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ Giulia Grande σημείωσε ότι η έκθεση σε μολυσμένο αέρα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παθήσεων της καρδιάς και των πνευμόνων.

«Πρόσφατα, αρκετές ερευνητικές ομάδες άρχισαν να επικεντρώνονται στις βλάβες που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στον εγκέφαλο, για παράδειγμα τον αντίκτυπό της στις γνωστικές λειτουργίες των ηλικιωμένων», σημειώνει.

Σε αυτό επικεντρώνεται η νέα έρευνα. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 74 ετών και σχεδόν τα δύο τρίτα ήταν γυναίκες. Όταν ξεκίνησε η μελέτη, το 2001, κανείς δεν είχε άνοια. Η παρακολούθηση ολοκληρώθηκε το 2013.

Λόγω αυστηρού νομοθετικού πλαισίου για την ατμοσφαιρική ρύπανση, η Στοκχόλμη έχει σχετικά καλή ποιότητα αέρα, σύμφωνα με την Grande, η οποία εργάζεται στο Κέντρο Ερευνών της Γήρανσης του Ινστιτούτου Karolinska και του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης.

Η ίδια και οι συνεργάτες της προσδιόρισαν τα μέσα επίπεδα ετήσιας ρύπανσης της πόλης σε περίπου 2,5 microns (μονάδα μέτρησης εισπνεύσιμης σωματιδιακής ύλης), επίπεδο που θεωρείται «χαμηλό» σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Ωστόσο, πάνω από το 12% των συμμετεχόντων (364) ανέπτυξαν άνοια κατά την περίοδο της μελέτης, σύμφωνα με τα ευρήματα.

«Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι που εκτίθενται συνεχώς σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας, σε σύγκριση με εκείνους που εκτίθενται σε χαμηλότερα επίπεδα», δήλωσε η Grande. Αυτός ο σύνδεσμος ήταν ιδιαίτερα ισχυρός μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν ιστορικό καρδιακής ανεπάρκειας, ισχαιμικής καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Περίπου οι μισές περιπτώσεις άνοιας που σχετίζονται με τη ρύπανση συνδέθηκαν με εγκεφαλικό επεισόδιο, είπε η Grande.

Γιατί η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας;

«Δυστυχώς, οι βιολογικοί μηχανισμοί μέσω των οποίων η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τον εγκέφαλο δεν είναι πλήρως κατανοητοί», δήλωσε η Grande.

Μια πιθανή εκδοχή είναι ότι μετά τη διείσδυση των εισπνεόμενων ρύπων στον εγκέφαλο, επιταχύνεται η συσσώρευση πλακών που αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας.

Η κακή ποιότητα του αέρα θα μπορούσε επίσης να έχει έμμεση επίπτωση, καθώς αποτελεί γνωστή απειλή για την υγεία της καρδιάς και σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Η εμφάνιση καρδιακών παθήσεων θα μπορούσε να είναι ο δρόμος που οδηγεί στην άνοια, πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Neurology.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: 7 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο (εικόνες)