ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Κορονοϊός: 10 άτυπα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε (εικόνες)

Κορονοϊός: 10 άτυπα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε (εικόνες)

Πολλά πράγματα για τον κορονοϊό παραμένουν άγνωστα, κάτι που ισχύει σε ένα βαθμό και για τα συμπτώματα της νόσου.

Αν και στα πιο συνηθισμένα σημάδια του COVID-19 περιλαμβάνεται ο πυρετός, ο ξηρός βήχας και η δύσπνοια, οι ερευνητές και οι γιατροί επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερα συμπτώματα που συνδέονται με τη θανατηφόρα νόσο.

Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν 10 άτυπα, δηλαδή μη ειδικά συμπτώματα, που θα σας ξαφνιάσουν:

Πηγή: Medical Daily

Photo 1/5
Διάρροια και ναυτία: Κινεζική έρευνα έδειξε ότι η ύπαρξη συμπτωμάτων, όπως η διάρροια πρέπει να γεννά υποψίες για λοίμωξη Covid-19, ακόμη κι αν δεν έχουν εμφανιστεί τα πιο αναμενόμενα αναπνευστικά συμπτώματα. Επίσης συμπεραίνει ότι οι ασθενείς με πεπτικά συμπτώματα έχουν χειρότερη κλινική εξέλιξη και υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με όσους δεν έχουν τέτοια συμπτώματα. Η μελέτη σε 204 ασθενείς (με μέση ηλικία 55 ετών) με Covid-19 σε διάφορα νοσοκομεία της Γουχάν και άλλων κινεζικών πόλεων έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί (99) εισήχθησαν σε νοσοκομείο αναφέροντας ένα ή περισσότερα γαστρεντερικά συμπτώματα ως βασικό πρόβλημά τους. Από αυτούς, οι 41 (ποσοστό 20% ή ο ένας στους πέντε) είχαν σαφές πεπτικό πρόβλημα, συγκεκριμένα οι 29 είχαν διάρροια, οι οκτώ εμετούς και οι τέσσερις πόνους στην κοιλιά. Μάλιστα επτά ασθενείς είχαν μόνο γαστρεντερικά και καθόλου αναπνευστικά συμπτώματα.
Photo 2/5
Δυσφορία και σύγχυση: Σε πρόσφατη αναφορά μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στην Ουάσιγκτον, σημειώνεται ότι σχεδόν το ένα τρίτο των φιλοξενούμενων βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, με κάποιους να αναφέρουν ασυνήθιστα συμπτώματα όπως αίσθημα δυσφορίας, γενική αδιαθεσία ή ανησυχία. Άλλοι ανέφεραν στα συμπτώματα έλλειψη προσανατολισμού και εξάντληση. Οι πανδημίες, η κοινωνική απομόνωση και η καραντίνα μπορούν να προκαλέσουν άγχος και στρες, που σε συνδυασμό με άλλους ψυχολογικούς παράγοντες οδηγούν σε ανάλογα συμπτώματα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), η σοβαρή σύγχυση ή αδυναμία συγκέντρωσης, αποτελούν προειδοποιητικό σύμπτωμα που σε συνδυασμό με μελάνιασμα των χειλιών, αναπνευστικά προβλήματα ή πόνο στο θώρακα χρήζουν άμεσης ιατρικής διερεύνησης.
Photo 3/5
Ρίγη και μυϊκοί πόνοι: Αποτελούν συμπτώματα πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, έχουν αναφερθεί όμως και από ασθενείς με κορονοϊό. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 11% όσων μελετήθηκαν ανέφεραν ως σύμπτωμα κρυάδες και ρίγη, ενώ το 14% ανέφερε μυϊκούς πόνους. Τα ρίγη και οι μυϊκοί πόνοι μπορεί να είναι πρώιμη ένδειξη ότι θα ακολουθήσουν και άλλα συμπτώματα ή οι μόνες ενδείξεις ήπιας νόσησης από κορονοϊό.
Photo 4/5
Πονοκέφαλοι και ζαλάδες: Οι πονοκέφαλοι αναφέρθηκαν από το 8% των ασθενών με COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet. Οι ζαλάδες επίσης αποτελούν σύμπτωμα της μόλυνσης από κορονοϊό, σύμφωνα με την κλινική του Cleveland, αν και οι συχνές ή απότομες ζαλάδες μπορεί να υποδεικνύουν κάτι σοβαρότερο.
Photo 5/5
Καταρροή και πονόλαιμος: Μικρός αριθμός ασθενών με COVID-19 -λιγότερο από 5%- εκδηλώνει ρινική συμφόρηση ή καταρροή, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ωστόσο, το φτάρνισμα δεν συνδέεται καθόλου με τον κορονοϊό. Τα συμπτώματα αυτά είναι κοινά τόσο στις αλλεργίες όσο και στο απλό κρυολόγημα. Ο πονόλαιμος είναι επίσης συχνότερος σε περιπτώσεις γρίπης ή κρυολογήματος, αν και έχει καταγραφεί σποραδικά και σε νόσηση από κορονοϊό.

BEST OF NETWORK

PlusQueen