ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Κορονοϊός: Ποιο είναι το καλύτερο υλικό για τις αυτοσχέδιες μάσκες;

Κορονοϊός: Ποιο είναι το καλύτερο υλικό για τις αυτοσχέδιες μάσκες;

Ο Yang Wang, επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μιζούρι, έχει κάποιες προτάσεις που βασίζονται σε πρώτες δοκιμές.

Διερεύνησε πώς ορισμένα κοινά υλικά που υπάρχουν σε κάθε σπίτι, όπως μαξιλαροθήκες, κασκόλ, φίλτρα κλπ., μπορούν να φιλτράρουν τα αερομεταφερόμενα σωματίδια.

Ο νέος κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει για λίγες ώρες σε αερομεταφερόμενα αερολύματα και εξαπλώνεται μέσω μεγαλύτερων σταγονιδίων από το βήχα ή το φτάρνισμα.

Διαπίστωσε ότι οι αυτοσχέδιες μάσκες που κατασκευάστηκαν από κασκόλ και φουλάρια δεν πρόσφεραν επαρκή προστασία ως προς το φιλτράρισμα του αέρα.

Το ύφασμα της μαξιλαροθήκης ήταν καλύτερο, ανάλογα με τον αριθμό των νημάτων. Μια μαξιλαροθήκη με μεγαλύτερη πυκνότητα υφάσματος (600) πρόσφερε μεγαλύτερη προστασία από μία με μικρότερο αριθμό νημάτων (400), επεσήμανε ο Wang.

Ο καλύτερος αναστολέας αερολυμάτων που δοκιμάστηκε όμως ήταν τα φίλτρα αέρα οικιακής χρήσης που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Τα πολυστρωματικά φίλτρα αέρα είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματικά με μια ιατρική μάσκα N95 για την παρεμπόδιση των αερολυμάτων, ειδικά των μικρότερων σωματιδίων, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα του Wang.

Έχουν όμως ένα μειονέκτημα: όσο περισσότερα στρώματα υλικού έχει ένα φίλτρο, τόσο πιο δύσκολο είναι να αναπνεύσει κανείς.

Έτσι, ο Wang και η ομάδα του αναζητούν ένα συνδυασμό υλικών που φιλτράρουν όσο το δυνατόν καλύτερα με την ελάχιστη διακοπή της ροής του αέρα.

Ο Wang προειδοποίησε ότι παρότι ένα φίλτρο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από το ύφασμα ενός φουλαριού ή μιας μαξιλαροθήκης στο μπλοκάρισμα των αερολυμάτων, εγκυμονούν κίνδυνοι.

Τα φίλτρα είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά, όπως βαμβάκι, υαλοΰφασμα ή πολυεστέρα. Γι' αυτό καλό θα ήταν το υλικό του φίλτρου να τυλίγεται με ένα άλλου τύπου υλικό, όπως ένα ύφασμα.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τύποι υφασμάτων που πρέπει να εξεταστούν», ανέφερε ο Wang. «Ακόμη και για τα t-shirts, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι υλικών. Σχεδιάζουμε να εξετάσουμε διαφορετικούς τύπους θηκών μαξιλαριών, σεντονιών και άλλων υφασμάτων με διαφορετικό αριθμό νημάτων» προσθέτει.

Ο Wang δημοσίευσε τα ευρήματα των πρώτων δοκιμών στις 2 Απριλίου στο Twitter.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σύστησε πρόσφατα στους Αμερικανούς να φορούν υφασμάτινες μάσκες προσώπου για να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

CDC: Πώς να φτιάξετε τη δική σας μάσκα σε 45 δευτερόλεπτα! (βίντεο)

Κορονοϊός: Πρέπει τελικά να φοράω μάσκα;