ΥΓΕΙΑ

Από τι κινδυνεύουν όσοι τρώνε σούσι

Αν είστε λάτρεις του σούσι, πρέπει να γνωρίζετε ότι ότι εκτός από το ψάρι, μπορεί να τρώτε και άλλους, όχι και τόσο υγιεινούς ζωντανούς οργανισμούς, όπως σκουλήκια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Από τι κινδυνεύουν όσοι τρώνε σούσι

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι από τη δεκαετία του '70 έχει σημειωθεί κατά 283 φορές αύξηση στον αριθμό παρασιτικών σκουληκιών που μπορούν να μεταδοθούν σε ανθρώπους που τρώνε ωμά ή μαγειρεμένα θαλασσινά.

Αυτή η τεράστια αύξηση στην αφθονία των σκoυληκιών Anisakis, που ονομάζονται επίσης σκουλήκια ρέγγας, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία τόσο των ανθρώπων όσο και των θαλάσσιων θηλαστικών, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Global Change Biology.

Όταν οι άνθρωποι τρώνε ζωντανά σκουλήκια ρέγγας, αυτά μπορούν να εισβάλουν στο εντερικό τοίχωμα και να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της τροφικής δηλητηρίασης, όπως ναυτία, εμετό και διάρροια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το σκουλήκι πεθαίνει μετά από μερικές ημέρες και τα συμπτώματα εξαφανίζονται, σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Chelsea Wood, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών Υδάτων & Αλιείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Η Wood σημείωσε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις της νόσου, που ονομάζεται ανισακίαση, δεν διαγιγνώσκονται επειδή οι άνθρωποι θεωρούν ότι έχουν πάθει τροφική δηλητηρίαση.

Παρά το όνομά τους, τα σκουλήκια ρέγγας βρίσκονται σε μια ποικιλία ψαριών και θαλασσινών και μπορούν τα φτάσουν σε μήκος τα δύο εκατοστά.

Αν και όσοι ασχολούνται με την επεξεργασία και το εμπόριο θαλασσινών και οι σεφ που φτιάχνουν σούσι μπορούν να εντοπίσουν και να απομακρύνουν τα σκουλήκια από τα ψάρια, συχνά ξεγλιστρούν και δεν αντιλαμβάνονται την ύπαρξή τους.

Εάν ανησυχείτε για την ύπαρξη σκουληκιών στο σούσι σας, η Wood συμβουλεύει να κόβετε κάθε κομμάτι στα δύο και να το ελέγχετε πριν το φάτε.

Τα ευρήματα της μελέτης βασίζονται σε ανάλυση δημοσιευμένων ερευνών σχετικά με τα σκουλήκια Anisakis.

Τέλος, παρότι οι κίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων παραμένουν σχετικά μικροί, τα σκουλήκια απειλούν θαλάσσια θηλαστικά όπως τα δελφίνια, οι φάλαινες και οι φώκιες, τονίζουν οι ερευνητές.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Παράσιτα στο έντερο: 9 συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε (εικόνες)

Τα σκουλήκια που εισβάλλουν στον ανθρώπινο εγκέφαλο