ΥΓΕΙΑ

Καισαρική: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2 στα κορίτσια

Τα κορίτσια που γεννιούνται με καισαρική μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 ως ενήλικες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Καισαρική: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2 στα κορίτσια

Από τις πάνω από 33.000 γυναίκες που μελετήθηκαν και γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964, σχεδόν 1.100 γεννήθηκαν με καισαρική. Από αυτές τις γυναίκες, το 37% ήταν παχύσαρκες και το 6% είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 έως το 2014, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας υποδεικνύουν ότι η επιβεβαιωμένη από προηγούμενες μελέτες σχέση της γέννησης με καισαρική τομή και της παιδικής παχυσαρκίας μπορεί να επεκταθεί και στην ενήλικη ζωή, αλλά και σε παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία και παρατηρούνται κυρίως κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, όπως ο διαβήτης τύπου 2», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Jorge Chavarro.

«Με άλλα λόγια, εκτός από την παιδική παχυσαρκία, εγκυμονούν και άλλοι μεγαλύτεροι κίνδυνοι» τόνισε ο Chavarro, αναπληρωτής καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Πάνω από 1,2 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ με καισαρική, ποσοστό που αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο των γεννήσεων.

Η μείωση των γεννήσεων με καισαρική μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των επιπτώσεων που σχετίζονται με αυτό τον τρόπο γέννησης, όπως η παχυσαρκία, είπε ο Chavarro.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας υπογραμμίζουν την ανάγκη να είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση για τη μείωση του συνολικού ποσοστού τοκετών με καισαρική, ειδικά όταν δεν συντρέχουν σαφείς ιατρικοί λόγοι, καθώς οι δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών μπορεί να εμφανιστούν ακόμη και δεκαετίες μετά τη γέννηση» πρόσθεσε.

Ο Chavarro και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική είναι πιο επιρρεπή σε παχυσαρκία και διαβήτη, επειδή δεν εκτίθενται στα προστατευτικά οφέλη του μικροβιώματος, δηλαδή των καλών βακτηρίων του κόλπου της μητέρας.

Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή αντιμετωπίζουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο για άσθμα και άλλα προβλήματα υγείας συγκριτικά με τα παιδιά που εκτίθενται στο μικροβίωμα του κόλπου της μητέρας κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην κακή υγεία των παιδιών που γεννιούνται με καισαρική τομή, είναι ο λιγότερος θηλασμός, η καθυστέρηση στην έναρξη θηλασμού κλπ.

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι η παχυσαρκία αποτελεί κοινή αιτία γέννας με καισαρική τομή και ότι οι παχύσαρκες γυναίκες είναι πιο πιθανό να γεννήσουν παχύσαρκα παιδιά που μεγαλώνοντας θα γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες, οι οποίοι είναι πιθανότερο να αναπτύξουν διαβήτη.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τις γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν να προσπαθούν να διατηρούν φυσιολογικό βάρος, μέσω της υγιεινής διατροφής και της άσκησης, μειώνοντας τον κίνδυνο να γεννήσουν παχύσαρκα παιδιά με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Καισαρική: Πώς επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου του μωρού

Εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου: Δείτε τους παράγοντες που την καθορίζουν

Η καισαρική τομή παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία και άσθμα