ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Γιατί είναι πιο απειλητικός για τους νεαρούς υπέρβαρους

Είναι σαφές ότι η ηλικία και οι χρόνιες παθήσεις καθιστούν τη μόλυνση από κορονοϊό πιο σοβαρή, ακόμη και θανατηφόρα.

Κορονοϊός: Γιατί είναι πιο απειλητικός για τους νεαρούς υπέρβαρους

Σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, η παχυσαρκία αποτελεί ακόμη ένα παράγοντα αυξημένου κινδύνου για τους ανθρώπους νεότερης ηλικίας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η φλεγμονή που αναπτύσσεται στο σώμα λόγω της παχυσαρκίας αποτελεί ισχυρό παράγοντα σοβαρής λοίμωξης από COVID-19. Σημειώνουν μάλιστα ότι η παχυσαρκία μπορεί να αποτελεί σοβαρότερο παράγοντα ακόμη και από καρδιακή ή πνευμονική νόσο.

«Τα ευρήματα έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις ΗΠΑ, καθώς το 40% των Αμερικανών είναι παχύσαρκοι, κάτι που αναμφίβολα θα συμβάλλει στην αύξηση της νοσηρότητας και της πιθανής θνησιμότητας, σε σύγκριση με άλλες χώρες», δήλωσε η Δρ Jennifer Lighter, συν-συγγραφέας μιας από τις μελέτες, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκη.

Αν και τα άτομα κάτω των 60 ετών θεωρούνται γενικά χαμηλού κινδύνου για τον COVID-19, η ομάδα της διαπίστωσε ότι όσοι είναι παχύσαρκοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν για την ασθένεια.

Σε σύγκριση δε με ασθενείς οι οποίοι έχουν φυσιολογικό βάρος, όσοι είναι παχύσαρκοι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν αυξημένη φροντίδα και τριπλάσιες να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Αν και οι ασθενείς που μελετήθηκαν ήταν παχύσαρκοι, κανένας δεν είχε διαβήτη ή καρδιακή νόσο, είπε η Lighter, μπορεί όμως να ήταν στα πρόθυρα να εμφανίσουν.

«Έχουν υψηλότερα ποσοστά υπνικής άπνοιας, άσθματος, αποφρακτικής πνευμονοπάθειας που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα, το οποίο προσβάλλεται από λοιμώξεις όπως αυτή από κορονοϊό», είπε.

Οι νεαροί παχύσαρκοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και γι' αυτό πρέπει να πλένουν τα χέρια τους συχνά, να κρατούν τις κοινωνικές αποστάσεις και να φοράνε μάσκα, κατέληξε η Lighter.

Η δεύτερη μελέτη, υπό τον Δρα Christopher Petrilli της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, έδειξε ότι η σχέση με την παχυσαρκία μπορεί να οφείλεται στο ρόλο της στην πρόκληση φλεγμονής.

Η χρόνια φλεγμονή είναι ένας παράγοντας που εμπλέκεται σε πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Οι μελέτες δημοσιεύτηκαν στα επιστημονικά έντυπα Clinical Infectious Diseases και medRxiv.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Νέα έρευνα δείχνει πότε αρχίζει να μεταδίδεται και πότε φτάνει στη μέγιστη μεταδοτικότητα

Κορονοϊός και αλκοόλ: Γιατί οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Κορονοϊός: Γιατί οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι