ΥΓΕΙΑ

Βλάπτει ο καφές την καρδιά; Τι δείχνει νέα έρευνα

Πιθανώς ο γιατρός σας να σας έχει προειδοποιήσει ότι η καφεΐνη του καφέ μπορεί να προκαλέσει αύξηση του καρδιακού ρυθμού.

Βλάπτει ο καφές την καρδιά; Τι δείχνει νέα έρευνα

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

«Δεν μπορέσαμε να βρούμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι όσοι έπιναν καφέ είχαν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίζουν μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί ένας κοινός λόγος που οι γιατροί συστήνουν την αποφυγή του καφέ είναι ακριβώς για να αποφευχθούν οι μη φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Gregory Marcus.

Στην πραγματικότητα, ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικής κολπικής μαρμαρυγής και άλλων αρρυθμιών, δήλωσε ο Marcus, καθηγητής έρευνας κολπικής μαρμαρυγής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι αρρυθμίες είναι οι ακανόνιστοι χτύποι της καρδιάς. Πρόκειται για διαταραχές που μπορεί να προκύψουν στην κανονικότητα του καρδιακού ρυθμού. Μπορεί να εκδηλώνονται με υπέρμετρα γρήγορη ή αργή καρδιακή συχνότητα, με εντελώς ακανόνιστο ρυθμό ή με σύντομες διακοπές στην ρυθμική συστολή της καρδιάς.

Αν μείνουν χωρίς θεραπεία, μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανακοπή και εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας.

Για τις ανάγκες της μελέτης ο Marcus και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν δεδομένα για σχεδόν 300.000 Βρετανούς μέσης ηλικίας 57 ετών.

Στη διάρκεια πέντε ετών παρακολούθησης, περισσότεροι από 13.000 συμμετέχοντες εμφάνισαν αρρυθμία. Συγκεκριμένα, πάνω από 4.700 εμφάνισαν κολπική μαρμαρυγή ή κολπικό πτερυγισμό, σχεδόν 800 υπερκοιλιακή ταχυκαρδία, σχεδόν 400 κοιλιακή ταχυκαρδία και πάνω από 300 έκτακτες κοιλιακές συστολές.

Συγκριτικά με την αποχή από τον καφέ, η κατανάλωση 5 φλιτζανιών καφέ την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο αυτών των αρρυθμιών, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Επιπρόσθετα, κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ μείωσε τον κίνδυνο κατά 3%.

Ο Marcus είπε ότι ο καφές μπορεί να ωφελήσει την υγεία. Περιέχει αντιοξειδωτικά, βελτιώνει τον μεταβολισμό και τις αθλητικές επιδόσεις και αυξάνει την εγρήγορση και τη συγκέντρωση.

Η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πρόκειται ωστόσο για μελέτη παρατήρησης και μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις, ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν διαταραχές καρδιακού ρυθμού.

«Το μέτρο είναι πάντα το κλειδί» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι για όσους έχουν ήδη ακανόνιστους παλμούς, η καφεΐνη θα μπορούσε να προκαλέσει κολπική μαρμαρυγή.

Οι καρδιοπαθείς θα πρέπει να παρακολουθούν την αντίδρασή τους στην καφεΐνη, κατέληξε.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Καφές: Ποιο είδος ωφελεί την καρδιά (έρευνα)

Καφεΐνη: Σε ποιες τροφές «κρύβεται» εκτός από τον καφέ (εικόνες)

Καφές: Τα οφέλη για το συκώτι, την καρδιά, τον εγκέφαλο (εικόνες)