ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Πόσο επικίνδυνος είναι στην εγκυμοσύνη

Ο κορονoϊός εντείνει την ανησυχία των γυναικών που βρίσκονται σε περίοδο κύησης.

Κορονοϊός: Πόσο επικίνδυνος είναι στην εγκυμοσύνη

Σύμφωνα ωστόσο με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι έγκυες γυναίκες δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή μορφή της νόσου από τις υπόλοιπες γυναίκες.

Η έρευνα εξέτασε 427 περιστατικά εγκύων που εισήχθηκαν στο νοσοκομείο έχοντας προσβληθεί από τον κορονοϊό μεταξύ 1ης Μαρτίου και 14ης Απριλίου και έδειξε πως η εγκυμοσύνη δεν κάνει πιο ευάλωτες τις γυναίκες, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αυτές αφορούσαν γυναίκες από εθνικές μειονότητες, οι οποίες είχαν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν πιο βαριά σε σχέση με άλλες εγκύους. Παράλληλα, τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν ηλικιωμένες γυναίκες είτε παχύσαρκες.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, παρά το γεγονός ότι η εγκυμοσύνη δεν κάνει τις γυναίκες πιο ευάλωτες σε επιπλοκές σε περίπτωση που προσβληθούν από τον κορονοϊό, το διάστημα που χρήζει ιδιαίτερης παρακολούθησης και θεωρείται κρίσιμο για μία έγκυο που νοσεί είναι μετά τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές μάλιστα επέστησαν την προσοχή των γυναικών από την 28η εβδομάδα της κύησης μέχρι και μετά τη γέννα, ζητώντας την τήρηση των αποστάσεων ώστε να προστατεύουν τους εαυτούς τους σε περίπτωση που δεν έχουν νοσήσει.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, σε 1.000 περιπτώσεις εγκύων, μόλις οι 4,9 γυναίκες εισήχθησαν στο νοσοκομείο έχοντας προσβληθεί από τον κορονοϊό, μόλις μία στις 10 χρειάστηκε να εισαχθεί στις ΜΕΘ, ενώ πέντε γυναίκες έχασαν τη ζωή τους.

«Ένας πολύ μικρός αριθμός των εγκύρων έχει νοσήσει βαριά. Η ανησυχία μας αφορά κυρίως τις μαύρες γυναίκες. Αυτές χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής και παρακολούθησης» υποστήριξε η καθηγήτρια επιδημιολόγος Μαράια Νάιτ, η οποία αναφέρθηκε στις συχνότερες σοβαρές περιπτώσεις.

Αυτές ήταν «γυναίκες που βρίσκονταν στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης. Γι’ αυτό και, όσες βρίσκονται σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές».

Τι συμβαίνει με τα βρέφη

Σε ό,τι αφορά στα βρέφη που γεννήθηκαν από μητέρες με Covid-19, τα αποτελέσματα ήταν ως επί το πλείστον καλά, καθώς μόλις ένα στα πέντε γεννήθηκαν πρόωρα ή μεταφέρθηκαν σε μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών.

Παράλληλα, μόνο ένα στα 20 μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες με τον ιό είχαν προσβληθεί από αυτόν, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μετάδοση από τη μητέρα στο μωρό είναι χαμηλή.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ποια συμπτώματα προκαλεί στα παιδιά (έρευνα)

Κορονοϊός: Γιατί οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο