ΥΓΕΙΑ

Φλαβονοειδή: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας και πού θα τα βρείτε (έρευνα)

Τα φλαβονοειδή είναι ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών, αλλά και στο τσάι, στο κρασί και στη μαύρη σοκολάτα.

Φλαβονοειδή: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας και πού θα τα βρείτε (έρευνα)

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή σχετίζονται με πολλά οφέλη για την υγεία. Ένα από αυτά είναι η μείωση του κινδύνου για την ανάπτυξη Αλτσχάιμερ.

Το όφελος επιβεβαιώνει νέα έρευνα, η οποία διήρκεσε 20 χρόνια και διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν μούρα, μήλα και τσάι, είναι περισσότερο προστατευμένοι από άνοια και Αλτσχάιμερ, υπό την προϋπόθεση να λαμβάνουν υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών.

Συγκεκριμένα, οι ηλικιωμένοι που κατανάλωναν μικρές ή καθόλου ποσότητες τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως μούρα, μήλα και τσάι, είχαν δύο έως τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ και άνοια, σε σύγκριση με άτομα των οποίων η πρόσληψη αυτών των τροφών ήταν υψηλότερη.

Η επιδημιολογική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tufts της Μασαχουσέτης, συμπεριέλαβε 2.800 άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω και εξέτασε τη μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τροφών που περιέχουν φλαβονοειδή και του κινδύνου για Αλτσχάιμερ και άνοια.

Πιο ωφέλιμα ανά είδος ως προς την πρόληψη της άνοιας ήταν τα μούρα όλων των τύπων, οι φράουλες και το κόκκινο κρασί, και ακολουθούσαν τα μήλα, τα αχλάδια και το τσάι.

Οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν: «Η μελέτη δίνει μια εικόνα για το πώς η διατροφή με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σχετίζεται με τη γνωστική υποβάθμιση ενός εγκεφάλου, καθώς καταφέραμε να εξετάσουμε την πρόσληψη φλαβονοειδών για πολλά χρόνια πριν από τη διάγνωση της άνοιας των συμμετεχόντων. Χωρίς να υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα επί του παρόντος για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ, η πρόληψη της νόσου μέσω μιας υγιεινής διατροφής είναι σημαντική».

Ως χαμηλή ορίζεται η πρόσληψη που ισοδυναμεί με κανένα μούρο τον μήνα, περίπου ενάμισι μήλα το μήνα και καθόλου πράσινο τσάι. Η υψηλή πρόσληψη ισοδυναμούσε με 7,5 φλιτζάνια βατόμουρα ή φράουλες το μήνα, 8 μήλα και αχλάδια το μήνα και 19 φλιτζάνια τσάι.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι δεν είναι ποτέ αργά για να κάνει κάποιος θετικές αλλαγές στη διατροφή του.

Με δεδομένο ότι ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται σημαντικά από τα 70 και μετά και ότι η έρευνα εστίασε στις ηλικίες 50 και άνω, είναι σημαντικό για όσους βρίσκονται γύρω στα 50 να υιοθετούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Διαβάστε επίσης:

Οι συνδυασμοί τροφών που καταστρέφουν τον εγκέφαλο (έρευνα)

Αλτσχάιμερ: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο μόλις μία νύχτα κακού ύπνου

Τα ποτά που σας προστατεύουν από την άνοια (εικόνες)