ΥΓΕΙΑ

Οι συνδυασμοί τροφών που καταστρέφουν τον εγκέφαλο (έρευνα)

Εάν η διατροφή σας αποτελείται κυρίως από επεξεργασμένα ζωικά παράγωγα, αμυλούχες τροφές και σνακ με ζάχαρη, κινδυνεύετε περισσότερο από άνοια, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Οι συνδυασμοί τροφών που καταστρέφουν τον εγκέφαλο (έρευνα)

«Ο τρόπος που καταναλώνονται οι τροφές και όχι μόνο η ποσότητα, ίσως παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της άνοιας» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας και ερευνήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ, στη Γαλλία, Cecilia Samieri.

Με άλλα λόγια, ο συνδυασμός συγκεκριμένων τροφών μπορεί να αποβεί καταστροφικός για τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας και των συνεργατών της, η άνοια ήταν συχνότερη σε ανθρώπους που έτρωγαν κυρίως επεξεργασμένα κρέατα όπως ζαμπόν και λουκάνικα, άμυλο (πατάτες) και σνακ με ζάχαρη (όπως μπισκότα και κέικ). Τα άτομα που δεν εμφάνιζαν άνοια ήταν πιθανότερο να ακολουθούν διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και και πουλερικά.

Για τις ανάγκες της μελέτης η Samieri και οι συνεργάτες της εξέτασαν 209 ανθρώπους με άνοια και 418 χωρίς άνοια στη Γαλλία.

Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 78 ετών και παρακολουθούνταν επί 12 χρόνια. Είχαν απαντήσει επίσης σε διατροφικό ερωτηματολόγιο πέντε χρόνια πριν την τελευταία εξέταση.

Χρόνια πριν τη διάγνωση, όσοι εμφάνισαν άνοια κατά τη διάρκεια της μελέτης ακολουθούσαν διατροφή πολύ διαφορετική από εκείνους που δεν εμφάνισαν άνοια, δήλωσε η Samieri.

Όσοι διαγνώστηκαν με άνοια, ακολουθούσαν διατροφή που αποτελούνταν κατά βάση από πολύ επεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα, αλλαντικά και πατέ, τα οποία συνδύαζαν κυρίως με πατάτες, αλκοόλ και γλυκά σνακ, είπε η Samieri.

Επιπλέον, φάνηκε ότι ο κίνδυνος άνοιας δεν αυξανόταν από την ποσότητα αυτών των τροφών, αλλά κυρίως επειδή δεν συνδυάζονταν με πιο υγιεινές τροφές, πρόσθεσε.

Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μια διατροφή πλούσια σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μούρα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης και ψάρια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας, είπε η Samieri.

Η μελέτη δεν ενοχοποιεί συγκεκριμένες τροφές για την αύξηση του κινδύνου άνοιας, εκτιμά όμως ότι ο κίνδυνος αυξάνεται από αυτή που αποκαλούμε Δυτική διατροφή και έχει επιβεβαιωθεί ότι συνδέεται με καρδιακή νόσο, παχυσαρκία και διαβήτη.

Είναι επίσης πιθανό, η συχνότητα κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφών να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην αύξηση του κινδύνου άνοιας από την ποσότητα, είπε.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μια διατροφή με ποικιλία σε υγιεινές τροφές που δεν περιλαμβάνει επεξεργασμένα κρέατα και ανθυγιεινά τρόφιμα, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας», δήλωσε η Samieri.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Άνοια & Αλτσχάιμερ: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο (έρευνα)

Άνοια: Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο και σε τι ποσοστό (εικόνες)

Αλτσχάιμερ: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο μόλις μία νύχτα κακού ύπνου