ΥΓΕΙΑ

Αναγραφή θερμίδων στα μενού εστιατορίων: Πόσο μειώνει τις καρδιοπάθειες και τους θανάτους (έρευνα)

Η αναγραφή του αριθμού των θερμίδων στους καταλόγους των εστιατορίων αλυσίδας στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές και να μειώσει κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Αναγραφή θερμίδων στα μενού εστιατορίων: Πόσο μειώνει τις καρδιοπάθειες και τους θανάτους (έρευνα)

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο για να διαπιστώσουν εάν η αναγραφή των θερμίδων οδηγούσε σε μειωμένη πρόσληψη για ένα εκατομμύριο Αμερικανών, ηλικίας 35 έως 80 ετών.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μεταξύ του 2018 -όταν τέθηκε σε ισχύ ο νόμος- και του 2023, οι πιο υγιεινές επιλογές στα μενού των εστιατορίων θα μπορούσαν να αποτρέψουν 14.698 νέες περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων (συμπεριλαμβανομένων 1.575 θανάτων) και 21.522 νέων περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2. Οι πιο υγιεινές επιλογές μενού θα μπορούσαν να προσθέσουν 8.749 χρόνια ζωής με καλή υγεία.

Κατά τη διάρκεια μιας ζωής, οι πιο υγιεινές επιλογές μενού θα μπορούσαν να αποτρέψουν 135.781 νέες καρδιοπάθειες (συμπεριλαμβανομένων 27.646 θανάτων) και 99.736 περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 και να προσθέσουν 367.450 χρόνια ζωής με καλή υγεία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση έως και 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο κόστος υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω απώλειας παραγωγικότητας σε περίπτωση νόσησης.

«Προ COVID-19, οι Αμερικανοί λάμβαναν το 20% των θερμίδων από τα φαγητά εστιατορίων. Πιθανότατα, αυτό θα γίνεται και στο μέλλον. Η μελέτη μας δείχνει ότι η αναγραφή των θερμίδων στους καταλόγους των εστιατορίων μπορεί να αποτρέψει σοβαρές ασθένειες και να εξοικονομήσει δισεκατομμύρια δολάρια από το κόστος υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Dariush Mozaffarian, πρύτανης Διατροφικής Επιστήμης και Πολιτικής της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης.

Με βάση προηγούμενες μελέτες για τη διατροφική σήμανση, το μοντέλο υποδεικνύει ότι η αναγραφή των θερμίδων στα μενού θα είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να παίρνουν κατά μέσο όρο 7% λιγότερες θερμίδες από ένα γεύμα εστιατορίου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcome.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Τα «τρικ» στα μενού των εστιατορίων που μας παχαίνουν

Ώρα φαγητού και επάγγελμα καθοριστικοί παράγοντες για τη γυναικεία υγεία

Αργός μεταβολισμός: Με αυτούς τους τρόπους θα «κάψετε» το λίπος (εικόνες)