ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Γιατί πρέπει να κλείνετε το καπάκι της τουαλέτας

Κάθε φορά που χρησιμοποιείτε το καζανάκι, τα σταγονίδια φτάνουν σε ύψος έως και ένα μέτρο από το καπάκι και αιωρούνται για τουλάχιστον ένα λεπτό.

Κορονοϊός: Γιατί πρέπει να κλείνετε το καπάκι της τουαλέτας

Ένα νέφος αιωρούμενων σταγονιδίων, που μπορεί να είναι μολυσμένα με κορονοϊό, παράγεται όταν κάποιος χρησιμοποιεί το καζανάκι έχοντας ανοικτό το καπάκι της λεκάνης.

Τα σταγονίδια φτάνουν σε ύψος σχεδόν ενός μέτρου από το καπάκι και αιωρούνται για τουλάχιστον ένα λεπτό, με συνέπεια είτε να τα εισπνεύσει κανείς είτε να καθίσουν πάνω σε επιφάνειες, κάτι που μπορεί να ευνοήσει την εξάπλωση της νόσου του κορονοϊού, σύμφωνα με μελέτη Κινέζων επιστημόνων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα σωματίδια του κορονοϊού, μπορούν να παραμείνουν στα κόπρανα μολυσμένων ασθενών με ή χωρίς γαστρεντερικά συμπτώματα, γι' αυτό άλλωστε είναι ανιχνεύσιμα στα λύματα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιανγκτσού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής «Physics of Fluids», έδειξαν ότι τα σωματίδια του ιού μπορεί να αιωρηθούν στον αέρα μέσα στις τουαλέτες, αν το καπάκι δεν είναι κλειστό τη στιγμή που τραβιέται το καζανάκι.

«Τα σωματίδια του ιικού νέφους στις τουαλέτες μπορεί να αποτελούν πηγή εξάπλωση της Covid-19», σύμφωνα με τους Κινέζους επιστήμονες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα και προσομοιώσεις στη μελέτη τους.

Οι ίδιοι συμβουλεύουν να κλείνει κανείς το καπάκι της λεκάνης, πριν τραβήξει το καζανάκι, ιδίως σε τουαλέτες, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης, επειδή γίνεται χρήση από πολλούς ανθρώπους. Μάλιστα, προτείνουν στους κατασκευαστές να φτιάξουν νέου τύπου λεκάνες, στις οποίες το καπάκι θα κλείνει αυτόματα πριν τραβηχτεί το καζανάκι.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)