ΥΓΕΙΑ

Keto diet: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν τη δοκιμάσεις (εικόνες)

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ειδικά οι άνω των 40, ακολουθούν την κετογονική δίαιτα (keto diet) για να χάσουν βάρος.

Keto diet: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν τη δοκιμάσεις (εικόνες)

Αρκετές επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες αλλά πλούσια σε λιπαρά, μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική στην απώλεια βάρους απ’ ότι μια δίαιτα με λίγα λιπαρά.

Ένα κλασικό πρόγραμμα κετογονικής δίαιτας αποτελείται σε ποσοστό 80% από λιπαρά, 15% πρωτεΐνη και μόλις 5% υδατάνθρακες.

Κάποιος δηλαδή που θα καταναλώσει 1.500 θερμίδες την ημέρα, θα φάει μόλις 19 γραμμάρια υδατανθράκων.

Η δίαιτα στηρίζεται στην άποψη ότι όταν κάποιος κάψει τις θερμίδες που προέρχονται από τους υδατάνθρακες, το σώμα θα αρχίσει να καίει το λίπος για να έχει ενέργεια, μεταβαίνοντας σε μία κατάσταση που λέγεται κέτωση.

Πόσο αποτελεσματική είναι όμως η συγκεκριμένη δίαιτα στην απώλεια βάρους και τη γενική υγεία του οργανισμού;

Σύμφωνα με τα ευρήματα αρκετών μελετών σε παχύσαρκους ενήλικες, η κετογονική δίαιτα μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους, τη μείωση της κακής χοληστερόλης και την αύξηση της καλής χοληστερόλης.

Άλλες έρευνες ωστόσο, έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες δεν έχασαν περισσότερο βάρος από όσους ακολουθούσαν μη κετογονική δίαιτα, ενώ είχαν κακή διάθεση και υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό, τα οποία συνδέθηκαν με διάφορες καταστάσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν τους πιθανούς κινδύνους της κετογονικής δίαιτας για την υγεία:

Πηγή: prevention.com