ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Καρκίνος μαστού: Οι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης και θανάτου

Καρκίνος μαστού: Οι τροφές που αυξάνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης και θανάτου

Οι επιβιώσαντες από καρκίνο έχουν μειωμένη ικανότητα επεξεργασίας τροφών που παράγουν θειικό, φωσφορικό ή οργανικό οξύ και πρέπει να τις αποφεύγουν.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο ανέλυσαν τη διατροφή σχεδόν 3.000 γυναικών που είτε κάπνιζαν στο παρελθόν είτε δεν είχαν καπνίσει ποτέ αλλά είχαν νοσήσει από καρκίνο του μαστού.

Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν για ένα μέσο διάστημα 7,3 ετών και υποβάλλονταν σε περιοδικές αξιολογήσεις της διατροφής τους.

«Τα τρόφιμα που παράγουν περισσότερα οξέα μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη θνητότητα από όλες τις αιτίες, όχι μόνο από καρκίνο. Κάποιες γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο ακολουθούσαν διατροφή με πολλά οξέα, αλλά αν ήταν και πρώην καπνίστριες με ιστορικό για βαρύ κάπνισμα, ο κίνδυνός τους ήταν τρεις φορές μεγαλύτερος από ό,τι σε εκείνες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ», αναφέρει η Tianying Wu, επικεφαλής της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας, η έρευνα της οποίας επικεντρώνεται στη διατροφή και στην πορεία της υγείας ανθρώπων που έχουν νοσήσει από καρκίνο.

«Το κρέας και το τυρί μπορεί να είναι οι κύριοι ένοχοι, καθώς περιέχουν πολλή πρωτεΐνη. Από την άλλη τα λαχανικά είναι αλκαλικά, ενώ και κάποια φρούτα που έχουν πολύ όξινο περιεχόμενο, όταν γίνεται η πέψη τους μετατρέπονται σε αλκαλικά. Μια διατροφή ισορροπημένη ανάμεσα στα όξινα και τα αλκαλικά τρόφιμα είναι ιδανική», υποστηρίζει η Δρ. Wu.

Οι γυναίκες που έχουν επιβιώσει από καρκίνο και κάπνιζαν στο παρελθόν έχουν περιορισμένη ικανότητα επεξεργασίας όξινων τροφίμων και έκκρισης των πλεοναζόντων οξέων, επειδή η νεφρική και αναπνευστική τους λειτουργία, που είναι βασικές για την έκκριση των οξέων, έχει υποστεί βλάβες.

Ωστόσο, οι υπάρχουσες διατροφικές οδηγίες δεν λαμβάνουν υπόψην τους τις επιπτώσεις της όξινης διατροφής στον αυξημένο κίνδυνο θνητότητας από καρκίνο του μαστού, αλλά και το κάπνισμα. Οι πρώην καπνίστριες αναλογούν στο 35-40% των γυναικών που έχουν επιβιώσει από καρκίνο και είναι σημαντικό να υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για αυτές.

«Η σύγκριση της φυτικής με τη ζωική διατροφή είναι αρκετά πολύπλοκη. Και οι δύο παράγουν οξέα, αλλά τα φυτικά τρόφιμα τείνουν να έχουν περισσότερα μεταλλικά στοιχεία που μπορούν να εξισορροπήσουν τα οξέα. Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για την ανθρώπινη υγεία, αλλά πρέπει να προσέχουμε την αναλογία των όξινων και των αλκαλικών τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά», καταλήγει η Δρ. Wu.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Medicine.

Διαβάστε επίσης:

Φυτικές ίνες: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού: 6 συμπτώματα σε εικόνες

Καρύδια εναντίον καρκίνου του μαστού: Πόσα να τρώτε