ΥΓΕΙΑ

Ρινική συμφόρηση: Ο κατάλληλος τρόπος για να ανακουφίσουμε μια «βουλωμένη μύτη»

Η ρινική συμφόρηση είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, οι οποίοι αναζητούν τρόπους για την αποτελεσματική «απελευθέρωση» της βουλωμένης μύτης.

Ρινική συμφόρηση: Ο κατάλληλος τρόπος για να ανακουφίσουμε μια «βουλωμένη μύτη»

Οι αιτίες και τα συμπτώματα της ρινικής συμφόρησης

Μια βουλωμένη μύτη μπορεί να προέρχεται από διάφορες αιτίες, με πιο συχνή το κοινό κρυολόγημα. Η ρινική συμφόρηση προκύπτει όταν τα αιμοφόρα αγγεία των βλεννογόνων στον ανθρώπινο οργανισμό διαστέλλονται και η περιοχή εμφανίζει φλεγμονή. Η φλεγμονή αυτή περιορίζει τις ρινικές διόδους, προκαλώντας αυξημένη παραγωγή βλέννας και επομένως, δυσκολία στην αναπνοή. Σε γενικές γραμμές, ένας οργανισμός που εμφανίζει ρινική συμφόρηση, παρουσιάζει τα εξής συμπτώματα:

• Bουλωμένη μύτη
• Δυσκολία στην αναπνοή
• Φτέρνισμα και καταρροή
• Bαρύ κεφάλι
• Ψυχολογικά συμπτώματα λόγω έλλειψης ενέργειας.

Με απλά λόγια, η ρινική συμφόρηση μας κάνει να δυσκολευόμαστε να ανασάνουμε, να φτερνιζόμαστε και να έχουμε καταρροή, πονοκέφαλο και κακή διάθεση, η οποία πιθανώς οφείλεται στο ότι δεν μπορούμε να κοιμηθούμε καλά και να ξεκουραστούμε, λόγω της δυσκολίας στην αναπνοή.

Η κατάλληλη αντιμετώπιση της ρινικής συμφόρησης

Η ρινική συμφόρηση με αυτή τη μορφή είναι ένα κοινό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους, δεν παύει όμως να είναι εξαιρετικά δυσάρεστη και ενοχλητική, καθώς εμποδίζει την καθημερινή, σωστή λειτουργία μας. Η κατάλληλη αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αναγκαία, ώστε ο ασθενής να ανακουφιστεί και τα συμπτώματα να εξαφανιστούν. Είναι αρκετά σύνηθες, οι ασθενείς να περιγράφουν πως, παρά τη θεραπεία που ακολούθησαν, τα συμπτώματα υποχώρησαν μόνο προσωρινά, με αποτέλεσμα όλο και πιο συχνά να απαιτείται εκ νέου χορήγηση του σκευάσματος που επέλεξαν. Πράγματι, αυτό συμβαίνει συχνά και οφείλεται στο γεγονός ότι δεν επέλεξαν εξ’ αρχής το κατάλληλο αποσυμφορητικό για την περίπτωση της ρινικής συμφόρησης.

kruologima



Έτσι, τα «καθαριστικά μύτης», όπως συνήθως περιγράφονται τα διαλύματα θαλασσινού νερού ή οι φυσιολογικοί οροί, πιθανώς να ανακουφίζουν προσωρινά μια βουλωμένη μύτη, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην ουσία του. Ένα διάλυμα θαλασσινού νερού δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την αιτία της βουλωμένης μύτης, δηλαδή τη φλεγμονή, και επομένως να εξαλείψει τα συμπτώματά της. Αυτή ακριβώς είναι και η λειτουργία ενός ρινικού αποσυμφορητικού σπρέι: Να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προκαλεί τη ρινική συμφόρηση, δηλαδή τη φλεγμονή του βλεννογόνου της μύτης, διαστέλλοντας τις ρινικές διόδους και καταπολεμώντας έτσι, όχι απλώς το σύμπτωμα, αλλά και την αιτία του συμπτώματος αυτού.

Ποιο είναι το κατάλληλο αποσυμφορητικό ρινικό εκνέφωμα (σπρέι)

Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει πως στα φαρμακεία υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά αποσυμφορητικά ρινικά εκνεφώματα για την καταπολέμηση της βουλωμένης μύτης, χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή στην επιλογή εκείνου που θα πληροί κάποιες βασικές προϋποθέσεις.

Αντιμετώπιση της φλεγμονής και ενυδάτωση του βλενογόννου: Η φλεγμονή που προκαλεί τη βουλωμένη μύτη, παράλληλα προκαλεί ξηρότητα στο ρινικό βλεννογόνο. Έτσι, το ρινικό εκνέφωμα που θα επιλέξει ο ασθενής θα πρέπει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση τόσο της φλεγμονής όσο και της ξηρότητας, περιέχοντας τις κατάλληλες ουσίες, όπως η δραστική ξυλομεταζολίνη και το υαλουρονικό οξύ.

Προσοχή στα συντηρητικά και την κορτιζόνη: Είναι σημαντικό επίσης το σκεύασμα που επιλέγουμε για την αποσυμφόρηση της μύτης να μην περιέχει συντηρητικά. Ορισμένα από αυτά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το ρινικό βλεννογόνο, προκαλώντας ερεθισμούς ή βλάβες ή ακόμα και να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας. Αντίστοιχα, το ρινικό σπρέι που επιλέγουμε, καλό είναι να μην περιέχει κορτιζόνη.

Άμεση δράση και ανακούφιση: Αυτό που ζητούν οι ασθενείς από ένα ρινικό αποσυμφορητικό σπρέι είναι να δρα άμεσα και να ανακουφίζει από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Πολύ απλά, το ζητούμενο είναι η μύτη να «ανοίγει» άμεσα μετά τη χρήση του σπρέι, ώστε να αποκαθίσταται η αναπνοή, να εξαφανίζεται ο πονοκέφαλος και η δυσφορία.

Αντιμετώπιση επιβλαβών μικροβίων: Ακόμα μία σημαντική παράμετρος για την επιλογή του κατάλληλου ρινικού σπρέι είναι να διαθέτει σύστημα εξουδετέρωσης των μικροβίων από το εξωτερικό περιβάλλον, ώστε το προϊόν να παραμένει αποστειρωμένο και ασφαλές για χρήση κάθε στιγμή. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζεται ο συνεχής και υγιεινός τρόπος αντιμετώπισης της ρινικής συμφόρησης.

BREATH

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν περιπτώσεις, όπου η ρινική συμφόρηση επιμένει για μέρες και αποκτά πολύ σοβαρότερη μορφή, με βαρύτερα συμπτώματα, όπως προβλήματα στην ακοή, φλεγμονή στα μάτια ή θολή όραση και παραγωγικό βήχα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στον γιατρό του για μια πιο εξειδικευμένη διάγνωση και θεραπεία.

Τις περισσότερες φορές όμως, η ρινική συμφόρηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με το κατάλληλο αποσυμφορητικό ρινικό σπρέι, που στοχεύει απευθείας στις αιτίες του προβλήματος και χαρίζει άμεση ανακούφιση στον ασθενή.