ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος οισοφάγου: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο (εικόνες)

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι η ανάπτυξη κακοήθους όγκου στον οισοφάγο, το μυώδη σωλήνα που συνδέει το φάρυγγα με το στομάχι.

Καρκίνος οισοφάγου: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο (εικόνες)

Το τοίχωμα του οισοφάγου αποτελείται από διάφορες στοιβάδες ιστού. Ο καρκίνος του οισοφάγου ξεκινάει από την εσωτερική στοιβάδα και καθώς αναπτύσσεται, εκτείνεται προ τα έξω διαμέσου των διαφόρων στοιβάδων του τοιχώματός του.

Δύο είναι οι βασικοί τύποι καρκίνου του οισοφάγου:

Το πλακώδες καρκίνωμα, το οποίο είναι ο καρκίνος που ξεκινάει από τα πλακώδη κύτταρα του οισοφάγου. Αυτός ο τύπος καρκίνου μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε τμήμα του οισοφάγου.

Το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου είναι ο καρκίνος ο οποίος ξεκινάει από τα αδενικά κύτταρα του οισοφάγου, τα οποία παράγουν και εκκρίνουν βλέννη και άλλα υγρά. Ο καρκίνος αυτός αναπτύσσεται συνηθέστερα στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου, στη συμβολή του οισοφάγου με το στομάχι.

Ο καρκίνος του οισοφάγου αναπτύσσεται πιο συχνά στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Συγκεκριμένα 5-10/1000 άντρες και 1/1000 γυναίκες θα αναπτύξουν σε κάποια φάση της ζωής τους καρκίνο του οισοφάγου. Στην Ευρώπη ο καρκίνος του οισοφάγου είναι πιο συχνός στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο και λιγότερο συχνός στην Ελλάδα.

Η συχνότερη ηλικία εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου είναι στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του οισοφάγου παίζει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση του πάσχοντος.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο: