ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Οστεοπενία & οστεοπόρωση: Η ορμόνη που προστατεύει τα οστά

Οστεοπενία & οστεοπόρωση: Η ορμόνη που προστατεύει τα οστά

Μια ορμόνη που παράγεται από τον υποθάλαμο και απελευθερώνεται από την υπόφυση στον εγκέφαλο μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση των οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, ειδικά στις γυναίκες που βρίσκονται στον στάδιο πριν την εμμηνόπαυση.

Η ορμόνη αυτή είναι η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης» και μπορεί να αποτελεί ισχυρό σύμμαχο στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, σύμφωνα με τη μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (UNESP) στη Βραζιλία.

Η μελέτη έδειξε ότι όταν η ορμόνη χορηγήθηκε σε θηλυκά ποντίκια που βρίσκονταν στο τέλος της γόνιμης περιόδου τους, μπόρεσε να αναστρέψει την πρόδρομη κατάσταση της οστεοπόρωσης, δηλαδή τη μειωμένη οστική πυκνότητα και δύναμη των οστών και την έλλειψη ουσιών που προάγουν τον σχηματισμό των οστών.

«Η έρευνά μας επικεντρώνεται στην πρόληψη της αρχικής οστεοπόρωσης, επομένως διερευνούμε τις σωματικές διαδικασίες που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της προ-εμμηνοπαυσιακής περιόδου. Σε αυτό το σημείο της ζωής της γυναίκας μπορούν να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της ευθραυστότητας και των καταγμάτων οστών, τα οποία οδηγούν σε χαμηλότερη ποιότητα ζωής και μπορούν να μειώσουν ακόμη και τη διάρκειά της», αναφέρει η Δρ. Rita Menegati Dornelles, ερευνήτρια και καθηγήτρια στο UNESP.

Σύμφωνα με την ειδικό, τα ορμονικά «ορόσημα» στη ζωή των γυναικών είναι η εφηβεία και η περιεμμηνόπαυση, μια μεταβατική περίοδος που ξεκινά μερικά χρόνια πριν την εμμηνόπαυση, όταν τα ωάρια ξεκινούν σταδιακά να παράγουν λιγότερα οιστρογόνα. Τα ορόσημα αυτά σηματοδοτούν την έναρξη και το τέλος της γονιμότητας.

Στη μελέτη, οι ερευνητές χορήγησαν δύο δόσεις ωκυτοκίνης με διαφορά 12 ωρών μεταξύ τους σε 10 θηλυκούς αρουραίους ηλικίας 18 μηνών, μια ηλικία που θεωρείται αντίστοιχη με αυτή της περιεμμηνόπαυσης στους ανθρώπους.

Έπειτα από 35 ημέρες μετά τη χορήγηση της ωκυτοκίνης, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος και ιστών από τον μηριαίο λαιμό των τρωκτικών συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με αυτά 10 τρωκτικών ίδιας ηλικίας τα οποία όμως δεν είχαν λάβει την ορμόνη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως, αντίθετα με την ομάδα ελέγχου, στους αρουραίους που χορηγήθηκε ωκυτοκίνη δεν υπήρχαν στοιχεία οστεοπενίας. «Φάνηκε πως η ωκυτοκίνη βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου αναδιαμόρφωσης των οστών στους γερασμένους αρουραίους. Τα τρωκτικά που έλαβαν την ορμόνη παρουσίασαν αύξηση στους βιοχημικούς δείκτες που σχετίζονται με την αναγέννηση των οστών και στην έκφραση των πρωτεϊνών που υποστηρίζουν την επιμετάλλωση και τον σχηματισμό του οστίτη ιστού», υπογραμμίζει η Δρ. Dornelles.

Η ανάλυση των δειγμάτων αίματος έδειξε αυξημένη δραστηριότητα σε σημαντικούς για τον σχηματισμό των οστών δείκτες, όπως η αλκαλική φωσφατάση. «Η ουσία αυτή παράγεται από τα οστεογονικά κύτταρα και σχετίζεται με τη επιμετάλλωση. Παρατηρήσαμε, επίσης, μειωμένη δραστηριότητα της ανθεκτικής σε τρυγικό άλας όξινης φωσφατάσης, ενός δείκτη απορρόφησης των οστών», εξηγεί η καθηγήτρια.

Οι αρουραίοι με την ωκυτοκίνη είχαν αυξημένη οστική πυκνότητα. «Βρήκαμε ότι η περιοχή του μηριαίου λαιμού ήταν δυνατότερη και λιγότερο πορώδης. Η απόκριση της βιο-μηχανικής συμπίεσης ήταν καλύτερη και είχε φυσικοχημικές ιδιότητες που εγγυώνταν μεγαλύτερη πυκνότητα», κατέληξε η Δρ. Dornelles.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να μελετήσουν στο μέλλον τις επιδράσεις της ωκυτοκίνης στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και στους ανθρώπους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημινικό έντυπο Scientific Reports.

Διαβάστε επίσης:

Οστεοπενία: Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο (εικόνες)

Απώλεια οστικής μάζας: Τι να κάνετε για να μην εξελιχθεί σε οστεοπόρωση (εικόνες)

Μέτρηση οστικής πυκνότητας: Ποιοι πρέπει να κάνουν την εξέταση

 

BEST OF NETWORK

Καστελόριζο: Πλησιάζει ξανά το Oruc Reis – Το… περιμένουν ελληνικές φρεγάτες και ΟΥΚάδες

Κορονοϊός: Με διάγγελμα του πρωθυπουργού ανακοινώνονται νέα μέτρα

Κορονοϊός: Πέθανε εθελοντής των δοκιμών εμβολίου της AstraZeneca

Κορονοϊός: Εφιάλτης! 865 κρούσματα σε 24 ώρες - 86 διασωληνωμένοι

Κορονοϊός - ΣΟΚ: Αυτοκτόνησε ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου με τα 3 κρούσματα στον Άγιο Στέφανο

Κορονοϊός: Εφιαλτική πρόβλεψη Δερμιτζάκη - «Μπορεί να έχουμε 1000 κρούσματα μέσα στον Οκτώβρη»

Oruc Reis: Σε απόσταση αναπνοής ο Στόλος από τους Τούρκους - Έρχεται νέα ΝΑVTEX

«Ασφυξία» για Ερντογάν - Χάνει 20 δισ. δολάρια από το μποϊκοτάζ της Σαουδικής Αραβίας

Δίκη Χρυσής Αυγής: Επιμένει η εισαγγελέας - Ζήτησε ξανά να δοθεί αναστολή στους καταδικασθέντες

Επιστράτευση: Πότε θα γίνει - Ποιες ηλικίες θα κληθούν

Αλλαγή ώρας: Προσοχη! Μην ξεχάσετε να αλλάξετε τα ρολόγια σας

Εισφορά αλληλεγγύης: Μπαίνει στον «πάγο» - Ποιοι είναι οι κερδισμένοι