ΥΓΕΙΑ

Έμφραγμα & εγκεφαλικό: Τα λαχανικά που απομακρύνουν τον κίνδυνο

Η αγγειακή νόσος είναι μια πάθηση που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα. 

Έμφραγμα & εγκεφαλικό: Τα λαχανικά που απομακρύνουν τον κίνδυνο

Η μείωση αυτή μπορεί να οφείλεται στη εναπόθεση ασβεστίου στο εσωτερικό των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, όπως η αορτή. Η συγκέντρωση αυτή αποτελεί την κύρια αιτία εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Νέα έρευνα δείχνει ότι δύο σταυρανθή λαχανικά θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Συγκεκριμένα, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, σχετίζονται με λιγότερο εκτεταμένη αγγειακή νόσο στις γηραιότερες γυναίκες.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 684 ηλικιωμένες γυναίκες από τη Δυτική Αυστραλία, οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Edith Cowan και Δυτικής Αυστραλίας διαπίστωσαν ότι όσες ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε σταυρανθή λαχανικά είχαν λιγότερες πιθανότητες εκτεταμένης συγκέντρωσης ασβεστίου στην αορτή τους, στοιχείο-κλειδί για την αγγειακή νόσο.

«Σε προηγούμενες μελέτες μας εντοπίσαμε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερη πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών είχαν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης συμβάματος καρδιαγγειακής νόσου, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά δεν γνωρίζαμε το γιατί. Τα ευρήματά μας από αυτή τη νέα μελέτη παρέχουν πληροφορίες για τους μηχανισμούς που πιθανώς εμπλέκονται», αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ. Lauren Blekkenhorst και συμπληρώνει:

«Βρήκαμε, λοιπόν, ότι οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά μεγαλύτερες ποσότητες σταυρανθών λαχανικών έχουν λιγότερες πιθανότητες εκτεταμένης ασβεστοποίησης στην αορτή τους. Ένα συγκεκριμένο συστατικό που βρίσκεται σε αφθονία στα σταυρανθή λαχανικά είναι η βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να εμπλέκεται στην αναστολή της διαδικασίας ασβεστοποίησης που συμβαίνει στα αιμοφόρα αγγεία».

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 45 γραμμάρια σταυρανθών λαχανικών καθημερινά, είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εκτεταμένη συγκέντρωση ασβεστίου στην αορτή τους, σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν μικρή ή καθόλου ποσότητα.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Nutrition.