ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Οι παράγοντες που αυξάνουν έως και κατά 77% τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ότι οι πάσχοντες από συγκεκριμένες μακροχρόνιες παθήσεις, κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19.

Κορονοϊός: Οι παράγοντες που αυξάνουν έως και κατά 77% τον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης επιβεβαιώνει τις επιδράσεις της συννοσηρότητας στον κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από κορονοϊό, αναδεικνύοντας παράλληλα τον ρόλο της πολυφαρμακίας (ταυτόχρονη λήψη πολλών φαρμάκων).

Συγκεκριμένα, η παρουσία δύο ή περισσότερων μακροχρόνιων παθήσεων -κατάσταση γνωστή ως συννοσηρότητα- συνδέεται με 48% υψηλότερο κίνδυνο θετικού αποτελέσματος στο τεστ κορονοϊού.

Η μελέτη είναι η πρώτη που συνδέει τους δύο αυτούς παράγοντες με τον κίνδυνο θετικού αποτελέσματος στο τεστ για COVID-19, με τον συσχετισμό αυτό να αποδεικνύεται ιδιαίτερα εμφανής σε όσους έπασχαν από δύο ή περισσότερες καρδιομεταβολικές παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρουσία δύο ή περισσότερων τέτοιων παθήσεων σχετιζόταν με κατά 77% υψηλότερο κίνδυνο για ένα θετικό τεστ COVID-19.

Όπως αναφέρεται, μάλιστα, ο κίνδυνος τριπλασιαζόταν στην περίπτωση ανθρώπων με συννοσηρότητες και μη καυκάσια φυλετική καταγωγή. Γενικά, οι άνθρωποι με συννοσηρότητες που φάνηκε να έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19 ήταν από κοινωνικά και οικονομικά υποβαθμισμένες περιοχές, αφρικανικής καταγωγής, θεωρούνταν σοβαρά παχύσαρκοι και είχαν μειωμένη νεφρική λειτουργία.

Η μελέτη βασίστηκε σε βρετανική βιοτράπεζα δεδομένων, η οποία τώρα συνδέεται με τα αποτελέσματα των τεστ για COVID-19, και περιελάμβανε 428.199 ενήλικες 37-73 ετών από την Αγγλία και την Ουαλία.

Η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Barbara Nicholl από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, σημειώνει: «Η συννοσηρότητα και η πολυφαρμακία αποτελούν προκλήσεις για την παγκόσμια υγεία. Η μελέτη μας δείχνει ότι ένα θετικό τεστ στην COVID-19 είναι πολύ συχνότερο για όσους ζουν με τέτοιες συνθήκες υγείας. Τα αποτελέσματα θα είναι σημαντικά για τη λήψη αποφάσεων στον τομέα της κλινικής και δημόσιας υγείας στο μέλλον, καθώς αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε να διαχειριζόμαστε εκείνους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης από COVID19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός ή κοινό κρυολόγημα; Το σύμπτωμα που κάνει τη διαφορά

Κορονοϊός: Οι συνθήκες που ευνοούν τον κίνδυνο υπερμετάδοσης

Κορονοϊός: Οι μόνιμες επιπτώσεις στην ακοή