ΥΓΕΙΑ

Λοίμωξη από κορονοϊό: Πότε πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες θανάτου

Για τους πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο, η λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό θα μπορούσε να αποβεί μοιραία ακόμη και για τη ζωή τους, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. 

Λοίμωξη από κορονοϊό: Πότε πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες θανάτου

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι η συνύπαρξη τριών τουλάχιστον προβλημάτων υγείας ανάμεσα στην υπέρταση, το υψηλό σάκχαρο, την παχυσαρκία, τα αυξημένα τριγλυκερίδια και τη χαμηλή HDL (καλή) χοληστερόλη.

Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tulane της Νέας Ορλεάνης, η πρώτη που εξετάζει τη σχέση μεταβολικού συνδρόμου και Covid-19, διαπίστωσε ότι οι πιθανότητες θανάτου είναι έως και τριπλάσιες για όσους νοσούν παράλληλα από υπέρταση, παχυσαρκία και διαβήτη.

Για τις ανάγκες της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία 287 ασθενών που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 στο Ιατρικό Κέντρο Tulane και το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Νέας Ορλεάνης κατά το διάστημα 30/3–5/4, οπότε και σημειώθηκε η κορύφωση της πανδημίας στην πόλη. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 61 έτη και το 57% εξ αυτών ήταν γυναίκες, ενώ τα συχνότερα αναφερθέντα νοσήματα ήταν η υπέρταση (80%), η παχυσαρκία (65%), ο διαβήτης (54%) και η χαμηλή HDL (39%).

Οι ερευνητές, αφού διέκριναν τους ασθενείς σε πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο (66%) ή μη (34%), μελέτησαν τα συνολικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών όπως οι εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι διασωληνώσεις, οι περιπτώσεις συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και οι θάνατοι από Covid-19.

Η σύγκριση των δύο ομάδων έδειξε:

- 56% ασθενών με μεταβολικό σύνδρομο χρειάστηκε νοσηλεία σε ΜΕΘ έναντι 24% χωρίς το σύνδρομο

- 48% των πρώτων χρειάστηκε διασωλήνωση έναντι 18% των ασθενών χωρίς μεταβολικό σύνδρομο

- 37% εμφάνισε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας έναντι 11% και

- 26% έναντι 10% απεβίωσαν.

Αφού συνυπολογίστηκαν η ηλικία, το φύλο, η φυλή, ο τόπος νοσηλείας και κάποιοι ακόμα παράγοντες, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο είχαν κατά 3,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν από κορονοϊό και πενταπλάσιες πιθανότητες να εισαχθούν σε ΜΕΘ, να διασωληνωθούν ή να εμφανίσουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Η μελέτη δεν διαπίστωσε αύξηση της θνησιμότητας για τους ασθενείς με έναν από τους παράγοντες μεταβολικού συνδρόμου. Ωστόσο, η παχυσαρκία ή ο διαβήτης συνδέθηκαν με αυξημένες πιθανότητες εισαγωγής σε ΜΕΘ και διασωληνώσεις.

Όπως διευκρίνισε ο Δρ. Joshua Denson, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής και Πνευμονολογίας και υπεύθυνος εκτάκτων περιστατικών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tulane, τα παραπάνω νοσήματα αυξάνουν τις πιθανότητες θανάτου σε ασθενείς με COVID-19. «Όσο περισσότερα τα υποκείμενα νοσήματα, τόσο κρισιμότερη η περίπτωση» σημείωσε, προσθέτοντας πως η φλεγμονή που προκαλείται στην περίπτωση του μεταβολικού συνδρόμου αποτελεί πιθανότατα τον βασικό υπαίτιο για τα σοβαρά περιστατικά COVID-19.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Διαβάστε επίσης:

Μεταβολικό σύνδρομο: Τι περιλαμβάνει η διατροφή για τη μείωση του κινδύνου (έρευνα)

Κοιλιακός τύπος παχυσαρκίας: Ποιες παθήσεις υποδεικνύει (εικόνες)

Μεταβολικό σύνδρομο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο «σιωπηλό δολοφόνο» (εικόνες)