ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Πόσο κινδυνεύουν οι νέοι από πνευμονία - Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα

Οι άνθρωποι νεότερων ηλικιών μεταξύ 20 και 40 ετών δεν είναι άτρωτοι απέναντι στον κορονοϊό, επιβεβαιώνει νέα επιστημονική μελέτη.

Κορονοϊός: Πόσο κινδυνεύουν οι νέοι από πνευμονία - Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα

Η μελέτη διεξήχθη στη Νότιο Κορέα, παρουσιάστηκε στο διαδικτυακό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (ESCMID) με αντικείμενο τη νόσο COVID-19 και υπογραμμίζει την ανάγκη εγρήγορσης και συμμόρφωσης των νέων στα μέτρα αναχαίτισης της διασποράς του κορονοϊού.

«Η χαμηλή εγρήγορση των νέων έχει καταστεί κοινωνικό πρόβλημα παγκοσμίως» επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης Hyun ah Kim, επίκουρος καθηγητής του Νοσοκομείου Dongsan του Πανεπιστημίου Keimyung και Hyo-Lim Hong του Ιατρικού Κέντρου του Καθολικού Πανεπιστημίου Νταεγκού στη ομώνυμη πόλη της Νοτίου Κορέας.

Στο πλαίσιο της μελέτης, αναλύθηκε η συχνότητα εκδήλωσης πνευμονίας και τα κλινικά χαρακτηριστικά της νόσου σε ενήλικες ασθενείς, ηλικίας 18 έως 39 ετών, που εισήχθησαν για νοσηλεία σε έξι νοσοκομεία στην Νταεγκού, μία από τις πρώτες εστίες της πανδημίας στη Νότιο Κορέα, από τις 18 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2020.

Εξετάστηκαν συνολικά τα δεδομένα για 315 άτομα που νοσηλεύτηκαν σε απομόνωση. Εξ αυτών 205 (65%) ήταν γυναίκες και 32 (10,2%) ήταν ασυμπτωματικοί (στη Νότιο Κορέα ακόμη και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς νοσηλεύτηκαν όταν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες).

Τα συμπτώματα που εμφάνισαν ήταν: βήχας (53%), πονόλαιμος (26%), πυρετός (26%), ρινική καταρροή (31%), μυαλγία (20%), ρίγη (16%) και διάρροια (15%).

Οι ακτινογραφίες θώρακος κατέδειξαν 71 (23%) επιβεβαιωμένες περιπτώσεις πνευμονίας. Από τους 85 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία, 43 επιβεβαιώθηκε ότι είχαν πνευμονία. Έντεκα περιπτώσεις πνευμονίας διαγνώστηκαν με αξονική τομογραφία ενώ παρουσίαζαν προγενέστερα φυσιολογική εικόνα στις ακτινογραφίες. Συνολικά, η πνευμονία επιβεβαιώθηκε σε 83 (26%) ασθενείς.

Στο ένα τέταρτο (23%) των περιπτώσεων, απεικονίζονταν βλάβες στην τελευταία ακτινογραφία θώρακος πριν το εξιτήριο από το νοσοκομείο -στην περίπτωση των ασυμπτωματικών η τελευταία ακτινογραφία έγινε δέκα ημέρες μετά τη διάγνωση. Οι ασθενείς που είχαν εμφανίσει συμπτώματα μπορούσαν να εξέλθουν του νοσοκομείου έπειτα από δύο αρνητικά τεστ για τον ιό SARS-CoV-2.

Σοβαρή πνευμονία υπήρξε σε 7 περιπτώσεις (2,2%), με έναν ασθενή να χρειάζεται αναπνευστήρα. Τα συμπτώματα του πυρετού, του βήχα, της διάρροιας και της δύσπνοιας ήταν στατιστικά πολύ συχνότερα μεταξύ όσων εμφάνισαν πνευμονία.

Ως προς τις εξετάσεις αίματος, έδειξαν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (ένδειξη φλεγμονής) -πάνω από οκτώ φορές υψηλότερα επίπεδα από ότι σε ασθενείς χωρίς πνευμονία. Υπήρξε, επίσης, μία περίπτωση ασυμπτωματικού ασθενή που στη συνέχεια εκδήλωσε πνευμονία.

Με βάση τα ευρήματά τους, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι νέοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως διατρέχουν εξίσου κίνδυνο πνευμονίας ή βαριάς μορφής πνευμονίας λόγω της COVID-19.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τι είναι ο πνευμονοθώρακας, η επιπλοκή που εμφανίζει 1 στους 100 νοσηλευόμενους

Κορονοϊός: Οι μόνιμες επιπτώσεις στην ακοή

Κορονοϊός: Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει στην εγκυμοσύνη (έρευνα)