ΥΓΕΙΑ

Φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου: Το φρούτο που ανακουφίζει από τα συμπτώματα

Σε ασθενείς με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, η επένδυση του γαστρεντερικού σωλήνα φέρει έλκη που προκαλούνται από τη χρόνια φλεγμονή λόγω αυξημένης ανοσοαπόκρισης.

Φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου: Το φρούτο που ανακουφίζει από τα συμπτώματα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο διαπίστωσαν ότι μια πολυφαινολική ένωση, η πτεροστιλβένη, αποτελεί λόγω της ισχυρής ανοσοκατασταλτικής της δράσης πιθανή θεραπευτική λύση για τις χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Πρόκειται για ένα ακόμη φυτικό βιοδραστικό συστατικό, οι φαρμακευτικές ιδιότητες του οποίου μοιάζουν με αυτές μιας άλλης πολυφαινολικής ένωσης, της ρεσβερατρόλης, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η ισχυρή αντιφλεγμονώδης ένωση περιέχεται στα βατόμουρα και οι ερευνητές ελπίζουν ότι ανοίγει νέα θεραπευτικά μονοπάτια για τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την Δρ Chiharu Nishiyama, κατέληξε στο νέο εύρημα στο πλαίσιο της πολύχρονης έρευνας για την εύρεση ενεργών συστατικών σε τρόφιμα με δυνητικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. «Γνωρίζαμε πως η ρεσβερατρόλη είχε επιδείξει σημαντική ανοσορρυθμιστική και αντιφλεγμονώδη δράση σε πειραματόζωα με ελκώδη κολίτιδα. Αναζητήσαμε επομένως άλλες πολυφαινολικές ενώσεις με παρόμοια δομή που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θεραπευτικά για τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου», σημείωσε ο Δρ Takuya Yashiro που συμμετείχε στην ομάδα.

Οι επιστήμονες μελέτησαν την επίδραση μιας σειράς φυτικών ενώσεων στον πολλαπλασιασμό των Τ-κυττάρων από τα δενδριτικά κύτταρα, τα οποία παράγουν κυτοκίνες που δίνουν το έναυσμα στα Τ-κύτταρα για έναρξη της αμυντικής απόκρισης. Η έρευνα οδήγησε στην πτεροστιλβένη, η οποία σημείωσε την ισχυρότερη ανοσοκατασταλτική δράση.

Πειράματα με χορήγηση πτεροστιλβένης σε ποντίκια με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, διαπίστωσε πως η δια στόματος λήψη της ένωσης ανακούφισε από τα συμπτώματα. Επιπλέον, μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πως η πτεροστιλβένη απορροφάται εύκολα από το σώμα, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για δραστική ουσία στην παρασκευή φαρμάκων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο The FASEB Journal.

Διαβάστε επίσης:

Ελκώδης κολίτιδα: Τι να τρώτε & τι να αποφεύγετε (εικόνες)

Νόσος του Crohn: Πώς συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας

Φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου στα παιδιά: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου