ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία-διαβήτης: Πόσο βάρος πρέπει να χάσει κάποιος για να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τα πολλαπλά οφέλη της απώλειας βάρους σε ασθενείς με παχυσαρκία και διαβήτη, αναδεικνύει νέα μελέτη της Κλινικής Cleveland.

Παχυσαρκία-διαβήτης: Πόσο βάρος πρέπει να χάσει κάποιος για να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Στη μεγάλη μελέτη παρατήρησης συμμετείχαν 7.201 ασθενείς της Κλινικής Cleveland, εκ των οποίων 1.223 ασθενείς με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2 που υποβλήθηκαν σε βαριατρική επέμβαση, ενώ 5.978 ασθενείς λάμβαναν τη συνήθη ιατρική περίθαλψη.

Περίπου 80% των ασθενών είχαν υπέρταση, 74% είχαν δυσλιπιδαιμία (αυξημένα τριγλυκερίδια και χοληστερόλη) και 31% λάμβαναν ινσουλίνη για τη διαχείριση του διαβήτη.

Χρησιμοποιώντας διαφορετικά στατιστικά μοντέλα, οι ερευνητές μελέτησαν τα αποτελέσματα της απώλειας βάρους προκειμένου να προσδιορίσουν το ελάχιστο βάρος που έπρεπε να χάσει κανείς, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου και σοβαρών καρδιαγγειακών επιπλοκών, όπως στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσος και κολπική μαρμαρυγή.

Μετά από την επέμβαση, ο κίνδυνος θανάτου και σοβαρών καρδιακών επιπλοκών φάνηκε να μειώνεται μετά από την απώλεια βάρους κατά 5-10%. Ωστόσο, στην ομάδα της μη χειρουργικής παρέμβασης ο κίνδυνος μειώθηκε μόνο μετά την απώλεια βάρους κατά 20%, ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βαριατρικής και Μεταβολισμού της Κλινικής Cleveland και επικεφαλής της μελέτης Δρ. Ali Aminian, .

Η νέα μελέτη αποτελεί την ανάλυση μεγάλης μελέτης που έδειξε ότι η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους σχετίζεται με 40% μικρότερο κίνδυνο θανάτου και καρδιακών επιπλοκών σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν τις αλλαγές που επιφέρει η επέμβαση στη γαστρεντερική οδό, τον αντίκτυπο στην έκκριση ορμονών και το μικροβίωμα. Αυτές οι αλλαγές πιθανώς σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά οφέλη της βαριατρικής επέμβασης ανεξάρτητα από την απώλεια βάρους.

Επισημαίνουν ωστόσο, ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών για το πώς η μεταβολική χειρουργική συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας ασθενών με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Surgery.

Διαβάστε επίσης:

Πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά η κλινικά σοβαρή παχυσαρκία

Μεταβολικό σύνδρομο: Η απαραίτητη βιταμίνη & σε ποιες τροφές θα τη βρείτε (εικόνες)

13 μορφές καρκίνου που συνδέονται με τα περιττά κιλά (εικόνες)