ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Γιατί οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι σε βαριά συμπτώματα και θάνατο

Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνδρες, ειδικά οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν συννοσηρότητες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης, είναι πιο ευάλωτοι στην COVID-19.

Κορονοϊός: Γιατί οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι σε βαριά συμπτώματα και θάνατο

Νέα ολλανδική μελέτη φέρνει στο φως στοιχεία που βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση των λόγων που οι άνδρες είναι πολύ πιο ευάλωτοι συγκριτικά με τις γυναίκες σε σοβαρή νόσο και θάνατο από τον νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Radbound στην Ολλανδία υπό τον Gizem Kilic, η χειρότερη πρόγνωση και η αυξημένη θνησιμότητα των ανδρών από τη νόσο COVID-19, ενδέχεται να εξηγείται από τις διαφορές στις κυκλοφορούσες πρωτεΐνες και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού τους συστήματος συγκριτικά με τις γυναίκες.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα επίπεδα κυκλοφορούντων φλεγμονωδών πρωτεϊνών και πληθυσμών κυττάρων στο αίμα που σχετίζονται με σοβαρή COVID-19 σε δύο ομάδες υγιούς πληθυσμού και διερεύνησαν εάν αυτές οι ανοσολογικές παράμετροι διαφέρουν μεταξύ των φύλων.

Συγκεκριμένα ανίχνευσαν και ποσοτικοποίησαν τα επίπεδα 96 κυκλοφορούντων πρωτεϊνών, καθώς και τον πληθυσμό των λευκών αιμοσφαιρίων.

«Μετά την προσαργμοή των δεδομένων για την ηλικία μέσω στατιστικών μοντέλων, εντοπίσαμε αρκετές κυκλοφορούσες φλεγμονώδεις πρωτεΐνες και πληθυσμούς κυττάρων που ενδέχεται να κρύβονται πίσω από την υψηλότερη ευαισθησία των ανδρών να εκδηλώσουν σοβαρή COVID-19», εξηγεί ο συν-συγγραφέας καθηγητής Mihai Netea του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Radboud.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι ορισμένα λευκά αιμοσφαίρια στο ανοσοποιητικό σύστημα, που μειώνονται αναλόγως της βαρύτητας της COVID-19, ήταν επίσης χαμηλότερα σε υγιείς άνδρες.

Ωστόσο, τα επίπεδα ενός σημαντικού αυξητικού παράγοντα στην παραγωγή Τ κυττάρων, η ιντερλευκίνη-7, ήταν παρόμοια σε άνδρες και γυναίκες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τόσο οι υγιείς άνδρες και στις δύο ομάδες, όσο και ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας, είχαν υψηλά επίπεδα μορίων που σχετίζονται με τη λοίμωξη.

Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι παράγοντες του ανοσοποιητικού συστήματος που συμβάλλουν σε βαρύτερη λοίμωξη COVID-19 απαντώνται ήδη φυσικά σε υψηλότερα επίπεδα στους άνδρες.

«Το φύλο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την απόκριση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι οι διαφορές μεταξύ των φύλων στα βασικά χαρακτηριστικά του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως οι κυκλοφορούσες πρωτεΐνες και οι πληθυσμοί ανοσοκυττάρων, μπορεί να εξηγήσουν την προδιάθεση των ανδρών να εκδηλώσουν σοβαρή λοίμωξη COVID-19» καταλήγουν.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο διαδικτυακό συνέδριο της ESCMID (European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases).

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Οι παράγοντες που καθορίζουν τη βαρύτητα των συμπτωμάτων

Κορονοϊός: Το σύμπτωμα που επιμένει για μήνες μετά την ανάρρωση

Κορονοϊός: Πόσο κινδυνεύουν οι νέοι από πνευμονία - Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα