ΥΓΕΙΑ

Επιπλοκές εγκυμοσύνης: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Στις συνήθειες επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μιας γυναίκας, περιλαμβάνονται η αποβολή, η προεκλαμψία, ο διαβήτης κύησης και ο πρόωρος τοκετός.

Επιπλοκές εγκυμοσύνης: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Οι επιπλοκές αυτές συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού αργότερα στη ζωή της, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Ο κίνδυνος είναι αυξημένος, αν συνδυάζεται με άλλους παράγοντες, όπως η πρόωρη έναρξη της εμμηνόρροιας (περιόδου) κατά την εφηβεία, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών επί χρόνια, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η πρόωρη εμμηνόπαυση.

Από την άλλη, ο θηλασμός του μωρού για αρκετό καιρό σχετίζεται με μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, αξιολόγησαν όλες τις έως τώρα συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις ερευνών (συνολικά 32) σχετικά με τη σχέση του αναπαραγωγικού «προφίλ» μιας γυναίκας και του καρδιαγγειακού κινδύνου της σε βάθος δεκαετίας.

Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αρκετοί παράγοντες κινδύνου και επιπλοκές (πρόωρη περίοδος ή/και εμμηνόπαυση, αντισυλληπτικά, αποβολή, θνησιγένεια, προεκλαμψία, διαβήτης κύησης, πρόωρος τοκετός, γέννηση λιποβαρούς μωρού) σχετίζονται με έως διπλάσιο καρδιαγγειακό κίνδυνο για τη γυναίκα αργότερα. Ειδικότερα η προεκλαμψία τετραπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι, όπως δείχνει η νέα μελέτη, το αναπαραγωγικό «προφίλ» μιας γυναίκας από την έναρξη της εμμηνόρροιας έως την εμμηνόπαυση της, και ενδιάμεσα τις εγκυμοσύνες της, σχετίζεται σημαντικά με τον μελλοντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ).

Διαβάστε επίσης:

Προεκλαμψία: Το στοιχείο στη διατροφή της εγκύου που μειώνει τον κίνδυνο

Διαβήτης στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο θνησιγένειας

Θηλασμός: Γιατί & για πόσο διάστημα προστατεύει την υγεία της μητέρας (έρευνα)