ΥΓΕΙΑ

Θηλασμός: Γιατί & για πόσο διάστημα προστατεύει την υγεία της μητέρας (έρευνα)

Ο θηλασμός δεν ωφελεί μόνο τα μωρά, αλλά και τις μητέρες, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης μπορεί να τις προστατέψει από τον διαβήτη για χρόνια μετά τον τοκετό.

Θηλασμός: Γιατί & για πόσο διάστημα προστατεύει την υγεία της μητέρας (έρευνα)

Στη μελέτη συμμετείχαν 85 γυναίκες που θήλαζαν και 99 γυναίκες που δεν θήλαζαν. Όλες οι γυναίκες εξετάστηκαν δύο μήνες μετά τον τοκετό και στη συνέχεια κάθε χρόνο για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Σε σύγκριση με εκείνες που δεν θήλαζαν, οι μητέρες που θήλαζαν είχαν βελτιωμένη μάζα και λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος και χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα οφέλη παρέμεναν και μετά τη διακοπή του θηλασμού και διαρκούσαν επί τουλάχιστον τρία χρόνια μετά τον τοκετό.

Οι Νοτιοκορεάτες ερευνητές δήλωσαν ότι η προλακτίνη, η ορμόνη που παράγεται μετά τον τοκετό ώστε να επιτευχθεί ο θηλασμός, δεν ενισχύει μόνο την παραγωγή γάλακτος, αλλά διεγείρει και τα β-κύτταρα του παγκρέατος που εκκρίνουν ινσουλίνη και ρυθμίζουν τη γλυκόζη του αίματος.

Διαπίστωσαν επίσης ότι η σεροτονίνη, ο νευροδιαβιβαστής που ευθύνεται για την καλή διάθεση, παράγεται στα β-κύτταρα του παγκρέατος κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η σεροτονίνη δρα ως αντιοξειδωτικό και μειώνει το οξειδωτικό στρες, κάνοντας τα β-κύτταρα της μητέρας πιο υγιή.

Η σεροτονίνη προκαλεί επίσης τον πολλαπλασιασμό των β-κυττάρων, αυξάνοντας έτσι τη μάζα τους και συμβάλλοντας στη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων γλυκόζης, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστημών και Τεχνολογίας της Κορέας.

Επειδή η εγκυμοσύνη προκαλεί αύξηση βάρους και αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη. Άλλοι παράγοντες -όπως το ιστορικό του διαβήτη κύησης, η ηλικία και η παχυσαρκία- επηρεάζουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη μετά τον τοκετό.

Ο κίνδυνος διαβήτη μετά τον τοκετό είναι υψηλότερος στις γυναίκες που είχαν διαβήτη κύησης ή / και επαναλαμβανόμενους τοκετούς, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αποδείξουμε ότι ο θηλασμός ωφελεί τη μεταβολική υγεία των γυναικών βελτιώνοντας τον όγκο και τη λειτουργία των β-κυττάρων καθώς και τον γλυκαιμικό έλεγχο», δήλωσε ο Hail Kim, καθηγητής στη Σχολή Ιατρικών Επιστημών του Ινστιτούτου.

«Οι μελλοντικές μελέτες μας ίσως οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για να βοηθήσουν στην πρόληψη των μεταβολικών διαταραχών στις μητέρες» πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Θηλασμός και πρόληψη παιδικής παχυσαρκίας: Γιατί είναι καθοριστικοί οι πρώτοι έξι μήνες

Προλακτίνη: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 η ορμόνη του θηλασμού

Θηλασμός: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού για τη μητέρα