ΥΓΕΙΑ

Προλακτίνη: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 η ορμόνη του θηλασμού

Η προλακτίνη είναι ορμόνη, τα επίπεδα της οποίας αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενεργοποιώντας την ανάπτυξη του αδένα του μαστού και την παραγωγή γάλακτος.

Προλακτίνη: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 η ορμόνη του θηλασμού

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η συγκεκριμένη ορμόνη ίσως παίζει ρόλο στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης (εντός φυσιολογικών ορίων) είχαν 27% μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, συγκριτικά με εκείνες με τα χαμηλότερα επίπεδα.

«Η προλακτίνη είναι μια ορμόνη πολλαπλών λειτουργιών - δεν σχετίζεται μόνο με την εγκυμοσύνη και το θηλασμό, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και σε πολλές άλλες βιολογικές λειτουργίες, όπως ο μεταβολισμός, η υγεία υου ανοσοποιητικού συστήματος και η ισορροπία των υγρών» σύμφωνα με τη Jun Li, ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η προλακτίνη μπορεί να επηρεάσει την έκκριση ινσουλίνης και την ευαισθησία σε αυτή.

Η ινσουλίνη μεταφέρει τη ζάχαρη από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα του σώματος για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την ινσουλίνη και, ως εκ τούτου, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους αυξάνονται υπερβολικά.

blood sugar

Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 8.600 υγιείς Αμερικανίδες και παρακολουθούσε την υγεία τους ανά διαστήματα στο πλαίσιο εθνικής μελέτης. Οι περισσότερες ήταν λευκές και διένυαν την 4η κα 5η δεκαετία της ζωής τους όταν άρχισε η μελέτη.

Από αυτές, 699 γυναίκες εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 22 ετών.

Οι ερευνητές προσάρμοσαν τα δεδομένα ώστε να λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση της εμμηνόπαυσης των γυναικών και άλλους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα προλακτίνης (ακόμη και εντός φυσιολογικών ορίων), τόσο λιγότερο πιθανό είναι να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη δεν απέδειξε σχέση αιτίου-αποτελέσματος.

Αν και η μελέτη συνέδεσε τα υψηλότερα (αλλά φυσιολογικά) επίπεδα προλακτίνης με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, η Li δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν προκύπτουν πρακτικές συνέπειες από αυτά τα ευρήματα.

«Είναι πολύ νωρίς για να διαπιστώσουμε εάν η μεταβολή των συγκεντρώσεων της προλακτίνης είναι ένας κατάλληλος τρόπος για την πρόληψη του διαβήτη», είπε, διευκρινίζοντας ότι τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, τα υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση βάρους και να αυξήσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.

«Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να ανακαλύψουμε τον μηχανισμό και να καταλήξουμε σε πρακτικές στρατηγικές» πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.

Διαβάστε επίσης:

Η πρόωρη εμμηνόπαυση παράγοντας κινδύνου για τον διαβήτη τύπου 2

Η ορμόνη που ρυθμίζει τη σεξουαλική επιθυμία

Υψηλό σάκχαρο στην εγκυμοσύνη: Οι επιπτώσεις στη μητέρα και το παιδί