Ηλικία πρώτης περιόδου: Ποια προβλήματα υγείας μπορεί να προβλέψει
Η ηλικία στην οποία μια γυναίκα έχει την πρώτη της περίοδο, μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο για παθήσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και τα προβλήματα αναπαραγωγικής υγείας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας βραζιλιάνικης μελέτης που παρουσιάστηκαν στο ENDO 2025, την ετήσια συνάντηση της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, τόσο η πρώιμη όσο και η όψιμη εμμηναρχή, συνδέονται με διαφορετικούς κινδύνους για την υγεία.
Οι γυναίκες που είχαν την πρώτη τους περίοδο πριν από την ηλικία των 10 ετών, ήταν πιο πιθανό να αναπτύξουν παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, καρδιακά προβλήματα και προβλήματα αναπαραγωγικής υγείας όπως προεκλαμψία αργότερα στη ζωή τους.
Οι γυναίκες με πρώτη περίοδο μετά την ηλικία των 15 ετών, ήταν λιγότερο πιθανό να είναι παχύσαρκες, αλλά είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση και ορισμένες καρδιακές παθήσεις.
«Έχουμε στοιχεία από έναν μεγάλο πληθυσμό στη Βραζιλία που επιβεβαιώνουν ότι τόσο η πρώιμη όσο και η όψιμη εφηβεία, μπορούν να έχουν διαφορετικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Flávia Rezende Tinano από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, στη Βραζιλία.
«Ενώ η πρώιμη εμμηναρχή αυξάνει τον κίνδυνο μεταβολικών και καρδιακών προβλημάτων, η όψιμη εμμηναρχή μπορεί να προστατεύει από την παχυσαρκία, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών και εμμηνορροϊκών προβλημάτων. Οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να θυμηθούν πότε είχαν την πρώτη τους περίοδο, αλλά μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι αυτό μπορεί να σηματοδοτεί μελλοντικούς κινδύνους για την υγεία. Η κατανόηση αυτών των συνδέσεων μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες και τους γιατρούς τους να προλάβουν παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η καρδιακή νόσος.
Η μελέτη αξιολόγησε δεδομένα από 7.623 γυναίκες ηλικίας 35 έως 74 ετών. Η ηλικία της πρώτης περιόδου κατηγοριοποιήθηκε ως πρώιμη (κάτω των 10 ετών), τυπική (10 έως 15 ετών) ή όψιμη (άνω των 15 ετών).
Η υγεία των γυναικών αξιολογήθηκε μέσω συνεντεύξεων, φυσικών μετρήσεων, εργαστηριακών εξετάσεων και υπερηχογραφημάτων.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η γνώση της ηλικίας μιας γυναίκας κατά την πρώτη της περίοδο, μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν εκείνες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες», δήλωσε ο Tinano.
«Αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν πιο εξατομικευμένες προσπάθειες διαλογής και πρόληψης. Υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία της έγκαιρης αγωγής για τα νεαρά κορίτσια και τις γυναίκες, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες», πρόσθεσε.
Πηγή: The Endocrine Society