ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Για ποιους & πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Για ποιους & πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Η ατμοσφαιρική ρύπανση καθιστά πιο ευάλωτους στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου όσους πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, την πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Υγείας UPMC και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ που υπογράφουν τη μεγαλύτερη μελέτη του είδους της μέχρι σήμερα, μέτρησαν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε συγκεκριμένες περιοχές και στη συνέχεια προσδιόρισαν το βαθμό ετήσιας έκθεσης των κατοίκων σε αιωρούμενα σωματίδια.

Διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή που εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν 1,2 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο έναντι ασθενών που ζουν σε πιο καθαρό περιβάλλον.

Ο Jared Magnani και οι συνάδελφοί του παρακολούθησαν από το 2007 περισσότερους από 31.000 πάσχοντες από κολπική μαρμαρυγή που κατοικούν στην κομητεία Αλεγκέινι. Το Πίτσμπεργκ, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία της Πενσιλβάνια και έδρα της κομητείας Αλεγκέινι, κατατάσσεται από την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρεία ως μια από τις δέκα περιοχές με την υψηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου αυξανόταν σταθερά όσο υψηλότερη ήταν η καθημερινή έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με τον Δρ Jared W. Magnani, καρδιολόγο στο UPMC και αναπληρωτή καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ, η συγκεκριμένη προσέγγιση και το μέγεθος του δείγματος καθιστούν τα ευρήματα ιδιαίτερα ισχυρά.

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να καθοδηγήσουμε τους ασθενείς μας, συμβουλεύοντάς τους να περιορίσουν την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Για παράδειγμα, μπορούμε να ειδοποιούμε τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή να αποφεύγουν να βρίσκονται έξω τις ημέρες με ανθυγιεινή ποιότητα της ατμόσφαιρας, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου» επισημαίνει.

Όσοι πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, την πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία, διατρέχουν ήδη πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, συνεπώς ο πρόσθετος κίνδυνος που προκαλείται από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ιδιαίτερα σημαντικός, σύμφωνα με τον Δρ Magnani.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπι JAMA Network Open.

Διαβάστε επίσης:

Έμφραγμα & εγκεφαλικό: Ο άγνωστος παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο κατά 50%

Κορονοϊός: Ο ρόλος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη βαρύτητα των συμπτωμάτων

Καρδιομεταβολικά νοσήματα: Ο κίνδυνος από την ατμοσφαιρική ρύπανση