ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Έμφραγμα & εγκεφαλικό: Ο άγνωστος παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο κατά 50%

Έμφραγμα & εγκεφαλικό: Ο άγνωστος παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο κατά 50%

Τα απροσδόκητα οφέλη της τηλεϊατρικής ανέδειξε νέα επιστημονική μελέτη για την πορεία των ασθενών με υπέρταση.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η ομάδα ασθενών που έκανε χρήση υπηρεσιών τηλεϊατρικής υπό την επίβλεψη φαρμακοποιού, είχε τις μισές πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με όσους παρακολουθούνταν δια ζώσης.

 

Η έρευνα καταδεικνύει επίσης τα πρόσθετα οφέλη της τηλεϊατρικής για την οικονομία, με το κέρδος από την εξ αποστάσεως παρακολούθηση και διάγνωση στην Αμερική να ανέρχεται σε 1.900 δολάρια ανά ασθενή σε διάστημα πενταετία.

Στη μελέτη συμμετείχαν 450 ασθενείς με υπέρταση, τους οποίους ανέλαβαν 16 κλινικές πρωτοβάθμιας περίθαλψης από το σύστημα HealthPartners στη Μινεσότα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Οι 222 ασθενείς παρακολουθούνταν δια ζώσης και οι 228 μέσω προγράμματος τηλεϊατρικής με επικεφαλής φαρμακοποιό επί έναν χρόνο. Στη δεύτερη ομάδα, οι ασθενείς μπορούσαν να μετρούν την αρτηριακή τους πίεση στο σπίτι και να στέλνουν τους τιμές ηλεκτρονικά στον φαρμακοποιό, συζητώντας μαζί για την πορεία της κατάστασής τους και τυχόν παρεμβάσεις στη φαρμακευτική αγωγή ή τον τρόπο ζωής τους εφόσον κρινόταν απαραίτητο.

Σε όλους τους συμμετέχοντες έγινε καταγραφή των τιμών αρτηριακής πίεσης κατά την έναρξη της μελέτης, ύστερα από έξι, 12 και 18 μήνες και πέντε χρόνια μετά. Επιπλέον καταγράφονταν περιστατικά όπως εγκεφαλικά επεισόδια, νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια καθώς και το κόστος της περίθαλψης επί συμβάντων σχετικών με υπέρταση ή καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι:

- Στην ομάδα της τηλεϊατρικής παρακολούθησης σημειώθηκαν 15 σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα (5 μη θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια, 4 μη θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια, 5 περιπτώσεις νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια, 1 θάνατος από σχετική αιτία) σε δέκα ασθενείς και δύο τοποθετήσεις stent, δίνοντας ένα ποσοστό 5,3% επί του συνόλου.

- Στην ομάδα δια ζώσης παρακολούθησης σημειώθηκαν 26 σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάντα (11 μη θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια, 12 μη θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια, 3 περιπτώσεις νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια) σε 19 ασθενείς και δέκα τοποθετήσεις stent, συνολικά 10,4%.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Karen L. Margolis, MD, MPH, εκτελεστική διευθύντρια έρευνας στο Ινστιτούτο HealthPartners στη Μινεάπολη, η στατιστική σημασία των αποτελεσμάτων πιθανώς να οφείλεται στην τύχη, ωστόσο δεν μπορούν να παραγνωριστούν η συμβολή της εξ αποστάσεως υγειονομικής υποστήριξης -όταν η υπέρταση αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες θανάτου που ωστόσο επιδέχεται βελτίωσης-, και η εμπιστοσύνη που ανέφεραν οι ασθενείς στην παρακολούθηση και υποστήριξη από έναν αξιόπιστο επαγγελματία, τις αλλαγές στη θεραπεία τους και τη σημασία να υπάρχει κάποιος στον οποίο πρέπει να δίνουν την αναφορά της υγείας τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στιο επιστημονικό έντυπο Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Υψηλή αρτηριακή πίεση: Πώς θα αποφύγετε να εξελιχθεί σε υπέρταση (εικόνες)

Έμφραγμα & εγκεφαλικό: Τα λαχανικά που απομακρύνουν τον κίνδυνο (έρευνα)

Εγκεφαλικό: Με ποια διατροφή θα μειώσετε τον κίνδυνο

BEST OF NETWORK

Δίκη Χρυσής Αυγής - Απόφαση: Στην φυλακή Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης - Ποιοι πήραν αναστολή

Κορονοϊός: Ολοταχώς για πάνω από 1.000 κρούσματα σήμερα - Έρχονται νέα μέτρα

Κορονοϊός: Με διάγγελμα του πρωθυπουργού ανακοινώνονται νέα μέτρα

Κορονοϊός: Πέθανε εθελοντής των δοκιμών εμβολίου της AstraZeneca

Black Friday 2020: Πότε πέφτει φέτος η ημέρα των μεγάλων εκπτώσεων

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Αυτός είναι ο νέος επιδημιολογικός χάρτης

Oruc Reis: Η Ελλάδα απαντά με αντιNavtex στην τουρκική Navtex σε Ρόδο και Καστελόριζο

ΟΠΕΚΑ Επίδομα Παιδιού: Πότε θα πληρωθεί - Αναλυτικές ημερομηνίες

Δώρο Χριστουγέννων: Τι ισχύει για όσους βγήκαν σε αναστολή - Πώς θα το λάβετε

«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις - Πώς θα πάρετε έως και 80% επιδότηση (2)

Επίδομα θέρμανσης: Πόσα χρήματα δικαιούστε - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Oruc Reis: Πόλεμος νεύρων από τους Τούρκους - Δείτε που βρίσκεται τώρα