ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Κορονοϊός: Πώς θα μειώσετε τη διασπορά στους εσωτερικούς χώρους

Κορονοϊός: Πώς θα μειώσετε τη διασπορά στους εσωτερικούς χώρους

Τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας παίζουν σημαντικό ρόλο στη διασπορά των μολυσμένων με κορονοϊό σταγονιδίων στον αέρα ενός κλειστού χώρου.

Αυτό συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης σε ξηρούς χώρους, ιδίως τους μήνες του χειμώνα.

Οι υγραντήρες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης της Covid-19, όταν λόγω του κρύου δεν θα είναι εύκολος ο φυσικός αερισμός ενός χώρου, υποστηρίζουν Ιάπωνες ερευνητές του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου Riken της χώρας και του Πανεπιστημίου του Κόμπε, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα με τη βοήθεια του ιαπωνικού υπερυπολογιστή Fugaku.

Η μοντελοποίηση της διασποράς των σταγονιδίων από άτομα φορείς του κορονοϊού SARS-CoV-2 σε διάφορα προσομοιωμένα κλειστά περιβάλλοντα, η οποία έγινε με τη χρήση του υπερυπολογιστή, έδειξε ότι μία υγρασία κάτω του 30% έχει ως αποτέλεσμα έναν υπερδιπλασιασμό της ποσότητας των μολυσμένων σταγονιδίων μέσα σε έναν χώρο, σε σχέση με επίπεδα υγρασίας άνω του 60%.

Επίσης, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προσωπίδες δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο οι μάσκες στην αποτροπή εξάπλωσης της Covid-19, καθώς επίσης ότι σε έναν χώρο εστίασης κάποιος είναι πιθανότερο να μολυνθεί από κάποιον που κάθεται δίπλα του στο τραπέζι, παρά από κάποιον που κάθεται απέναντι.

Η ίδια ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μακότο Τσουμποκόρα, είχε προηγουμένως χρησιμοποιήσει τον υπερυπολογιστή Fugaku του Riken για να μοντελοποιήσει τις πιθανότητες μόλυνσης από τον κορονοϊό μέσα σε τρένα, χώρους εργασίας και τάξεις σχολείων.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ποιοι κλειστοί χώροι είναι πιο επικίνδυνοι

Κορονοϊός: Πόσο διαρκεί η περίοδος μεταδοτικότητάς του

Κορονοϊός: Οι έφηβοι μπορούν να γίνουν υπερμεταδότες του ιού στην οικογένειά τους