ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Ποιες οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ακόμη και σε όσους πέρασαν ελαφρά τη λοίμωξη

Από μακρόχρονα προβλήματα ταλαιπωρούνται νέοι και -κατά τα άλλα υγιείς- ενήλικες που πέρασαν σχετικά ελαφριά την Covid-19, χωρίς να χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Κορονοϊός: Ποιες οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ακόμη και σε όσους πέρασαν ελαφρά τη λοίμωξη

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μελέτησαν 201 ασθενείς με μέση ηλικία 44 ετών (το 70% γυναίκες και το 30% ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό), που είχαν αναρρώσει από την Covid-19. Το 90% των ατόμων δεν είχαν άλλα υποκείμενα νοσήματα, όπως διαβήτη, υπέρταση ή καρδιοπάθεια, ενώ μόνο το 18% ήταν αρκετά άρρωστοι για να νοσηλευθούν.

Τέσσερις μήνες μετά την εμφάνιση των αρχικών συμπτωμάτων της Covid-19 και παρά την αποδρομή της λοίμωξης στο μεταξύ, το 98% συνέχιζαν να εμφανίζουν κόπωση, το 92% καρδιοαναπνευστικά συμπτώματα, το 88% μυϊκούς πόνους, το 87% δύσπνοια, το 83% πονοκεφάλους και το 73% γαστρεντερικά προβλήματα. Το 42% είχαν τουλάχιστον δέκα συμπτώματα.

Οι βλάβες σε όργανα ήταν συχνότερες σε όσους χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Δεν περιορίζονταν όμως μόνο σε αυτούς, καθώς δύο στους τρεις ασθενείς (66%) είχαν κάποιο πρόβλημα σε τουλάχιστον ένα όργανο τους, ενώ το 25% των ασθενών είχαν προβλήματα σε περισσότερα από ένα όργανα. Οι εξετάσεις με μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ήπιες βλάβες πνευμόνων στο 33% των ασθενών, στην καρδιά στο 32%, στα πάγκρεας στο 17%, στα νεφρά στο 12%, στο ήπαρ στο 10% και στο σπλήνα στο 6%.

Οι ερευνητές ανέφεραν πως δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις τα προβλήματα προκλήθηκαν μόνο από τον κορονοϊό, αναδεικνύεται όμως η ανάγκη να παρακολουθούνται ακόμη και οι χαμηλού κινδύνου ασθενείς της Covid-19 σε βάθος χρόνου μετά την ανάρρωσή τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο medRxiv.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Οι μόνιμες επιπτώσεις στην ακοή

Κορονοϊός: Πόσο κινδυνεύουν οι νέοι από πνευμονία - Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα

Κορονοϊός: Ποιες είναι οι επιπτώσεις του στην όραση (έρευνα)