ΥΓΕΙΑ

Αντιεπιληπτικά στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού στο παιδί

Οι έγκυες που παίρνουν αντιεπιληπτικά φάρμακα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συγκεκριμένα βαλπροϊκό οξύ έχουν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό ή ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας).

Αντιεπιληπτικά στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού στο παιδί

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μπράιαν Ντ' Όνόφριο του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα στο Μπλούμινγκτον, ανέλυσαν στοιχεία για 14.614 παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες με επιληψία, από τις οποίες σε ποσοστό 23% έπαιρναν κάποιο αντιεπιληπτικό φάρμακο κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

Τα συχνότερα φάρμακα ήταν η καρβαμαζεπίνη (10% των εγκύων), η λαμοτριγίνη (7%) και το βαλπροϊκό οξύ (5%).

Η μελέτη έδειξε ότι οι έγκυες που έπαιρναν βαλπροϊκό οξύ στο αρχικό τρίμηνο της κύησης είχαν 2,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό, καθώς επίσης 1,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί που θα διαγνωστεί με ΔΕΠΥ αργότερα.

Από την άλλη, η έρευνα δεν βρήκε αυξημένο κίνδυνο αυτισμού ή ΔΕΠΥ για τα παιδιά, των οποίων οι έγκυες μητέρες έπαιρναν τα άλλα δύο φάρμακα κατά της επιληψίας (καρβαμαζεπίνη και λαμοτριγίνη).

«Τα ευρήματά μας έρχονται να προστεθούν σε εκείνα άλλων μελετών, που δείχνουν ότι ορισμένα αντιεπιληπτικά φάρμακα μπορεί να είναι ασφαλέστερα από άλλα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες που κάνουν αντιεπιληπτική θεραπεία, ιδίως με βαλπροϊκό οξύ, θα πρέπει να ζυγίσουν τους πιθανούς κινδύνους για το έμβρυο», δήλωσε ο Ντ' Όνόφριο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Διαβάστε επίσης:

Παιδικός αυτισμός: Ο ρόλος του ανοσοποιητικού της μητέρας

Αυτισμός: Η ορμόνη που αυξάνει τον κίνδυνο

Προκαλεί το junk food αυτισμό; Τι υποστηρίζει νέα έρευνα