ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Πόσο και για ποιους αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος

Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 και διαβήτη τύπου 2 αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πτώσεων και καταγμάτων σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Διαβήτης: Πόσο και για ποιους αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νίκλας Ρασμούσεν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Άαλμποργκ, στη Δανία, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 13.000 ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1 («παιδικό»), 407.100 με διαβήτη τύπου 2 και αντίστοιχο αριθμό ατόμων από το γενικό πληθυσμό που αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνει κατά 33% τον κίνδυνο πτώσης, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 κατά 19%. Οι αυξημένες πιθανότητες διαδοχικών πτώσεων, αυξάνουν τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο κατά 13% και 12%, αντίστοιχα.

Μεταξύ των ασθενών με διαβήτη τύπου 2, ο κίνδυνος πτώσης ήταν περαιτέρω αυξημένος στις γυναίκες (αύξηση κινδύνου 60%), στους ανθρώπους άνω των 65 ετών (32%), σε όσους έπαιρναν αντικαταθλιπτικά (32%) και σε όσους έκαναν χρήση οπιοειδών αναλγητικών (9%).

Στην περίπτωση του διαβήτη τύπου 1, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος στις γυναίκες (20%), στις άνω των 65 ετών (30%), σε όσες έπαιρναν αντικαταθλιπτικά (35%) και οπιοειδή (15%) και σε όσες είχαν ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ (77%).

Αυξημένη ήταν επίσης η πιθανότητα καταγμάτων λόγω πτώσης στους διαβητικούς, σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Οι επιπτώσεις του στην υγεία των οστών

Οι επιπτώσεις του διαβήτη στο ουροποιητικό σύστημα

Υψηλό σάκχαρο στο αίμα: 5 σοβαρές επιπτώσεις αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως