ΥΓΕΙΑ

Πονόλαιμος: Οι συμβουλές που θα σας ανακουφίσουν άμεσα από την ενόχληση

Ο καιρός έχει ήδη κρυώσει για τα καλά και μαζί με την πτώση των θερμοκρασιών εμφανίστηκαν και τα πρώτα κρυολογήματα, οι εποχιακές ιώσεις αλλά και η γρίπη, που ταλαιπωρεί μικρούς και μεγάλους.

Πονόλαιμος: Οι συμβουλές που θα σας ανακουφίσουν άμεσα από την ενόχληση

Οι κλιματολογικές συνθήκες που δημιουργούνται, είναι γνωστό πως δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για να «εγκατασταθούν» στον οργανισμό ιοί και να εκδηλωθούν κρυολογήματα.

Ένα από τα προβλήματα που προκαλεί η πτώση της θερμοκρασίας είναι η εξασθένιση της άμυνας του οργανισμού - ένα φαινόμενο που ονομάζεται «ελάττωση της ανοσίας». Ως φυσικό επακόλουθο αυτής της διαδικασίας, ο οργανισμός καθίσταται πιο ευάλωτος στους ιούς που υπάρχουν γύρω του.

Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, με γρίπη ή κρυολόγημα ή κάποια εποχιακή ίωση, έχει την τάση να επιδίδεται σε αλόγιστη χρήση φαρμάκων, χωρίς τη συμβουλή ενός γιατρού ή φαρμακοποιού, κάτι το οποίο όχι μόνο δε βοηθάει, αλλά αντίθετα επιβαρύνει τον οργανισμό. Συχνή είναι η χρήση αντιβιοτικών προϊόντων, τα οποία όμως δεν θεραπεύουν, ούτε βοηθούν στην πρόληψη των ιώσεων. Η χορήγηση αντιβίωσης, αντίθετα, είναι αναγκαία μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μόνο μετά από τη συμβουλή γιατρού.

Ας δούμε όμως μερικές βασικές συμβουλές από τον Γενικό Γατρό Στάθη Σκληρό, που είναι επίσης Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας & Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις οποίες πρέπει να έχουμε κατά νου, ώστε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας και να παραμείνουμε όσο πιο υγιείς γίνεται.

Πώς αντιμετωπίζουμε τον πονόλαιμο

Για την αντιμετώπιση του πόνου και την ανακούφιση του ερεθισμένου λαιμού προτιμούμε παστίλιες για το λαιμό που δεν περιέχουν αντιβιοτικά, όπως οι Strepsils Orange Vitamin C, οι οποίες καταπολεμούν ένα ευρύ φάσμα βακτηρίων και ιών όπως τον ιό της γρίπης Α, τον RSV και δεν περιέχουν αντιβιοτικό.

Επιπρόσθετα, η Βιταμίνη C που περιέχεται, δίδει στον οργανισμό την απαραίτητη ποσότητα της βιταμίνης αυτής και έτσι συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια μιας ίωσης.

kruologima

Πώς μπορούμε να προλάβουμε το κρυολόγημα

Σημαντικό ρόλο βέβαια παίζει η πρόληψη. Μερικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν είναι οι εξής:

• Ξεκούραση: Όταν νιώθουμε άσχημα, θα πρέπει να δίνουμε χρόνο στον οργανισμό μας να αναρρώσει.

• Ενυδάτωση: Το άφθονο πόσιμο νερό και τα αφεψήματα βοτάνων όπως το χαμομήλι, το τσάι του βουνού, το τίλιο βοηθούν σημαντικά στην αντικατάσταση των υγρών που χάνονται με την εφίδρωση.

• Αποφυγή της ξηρής και κλειστής ατμόσφαιρας: Η διατήρηση της ύγρανσης του αναπνευστικού σωλήνα είναι απαραίτητη. Θα πρέπει να αποφεύγουμε επιμελώς την ξηρή ατμόσφαιρα και την πολύωρη επαφή με το air-condition καθώς και να ανανεώνουμε τον αέρα στο σπίτι και στη δουλειά όσο περισσότερο μπορούμε.

• Υγιεινή διατροφή. Μια ισορροπημένη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμα λιπαρά και φυτικές ίνες βοηθά τον οργανισμό να λειτουργεί σωστά. Η βιταμίνη C και τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι ένας από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων.

• Να προλαμβάνουμε τη μετάδοση των ιώσεων: Για αποφυγή των ιώσεων συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών και σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και των αντικειμένων, με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή. Είναι το ίδιο που ισχύει και για την COVID-19.

plusimo xerion

Θα πρέπει να μιλήσουμε με τον γιατρό μας, όταν:

• Δεν μπορούμε να καταπιούμε υγρά

• Αισθανόμαστε ωταλγία που δεν υποχωρεί

• Έχουμε πυρετό πάνω από τρεις μέρες και ο πονόλαιμος επανεμφανίζεται ή διαρκεί περισσότερες μέρες

• Έχουμε παρατεταμένη βραχνάδα και έχουμε βγάλει ερυθρά εξανθήματα

• Έχουμε πρησμένους ή ερεθισμένους λεμφαδένες.

Οι εποχικές ιώσεις, το κρυολόγημα και η γρίπη, όπως κάθε χειμώνα, είναι εδώ για να μας ταλαιπωρήσουν, όμως υπάρχει τρόπος και να αντιμετωπίσουμε τα ενοχλητικά συμπτώματα και ιδίως, να τα προλάβουμε.