ΥΓΕΙΑ Α-Ω

Πρόχειρο φαγητό: Οι επιπτώσεις στην καρδιά των εφήβων

Πρόχειρο φαγητό: Οι επιπτώσεις στην καρδιά των εφήβων

ΟΙ έφηβοι που καταναλώνουν πολλές υπερεπεξεργασμένες τροφές, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης.

H μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας και βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο, υποστηρίζει όυι οι έφηβοι λαμβάνουν το 66% των ημερήσιων θερμίδων από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Η μελέτη χρησιμοποίησε το σύστημα κατηγοριοποίησης της διατροφής NOVA, συνοψίζοντας την κατηγορία ενδιαφέροντος σε «σνακ, ροφήματα, έτοιμα γεύματα και πολλά άλλα προϊόντα που προέρχονται εν μέρει ή στο σύνολο από ουσίες-εκχυλίσματα τροφίμων ή από υποκατάστατα τροφίμων με ελάχιστη ή καθόλου σχέση με τα πραγματικά τρόφιμα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατηγορία των υπεπεξεργασμένων τροφίμων περιλαμβάνει πατατάκια, μπισκότα, καραμέλες, αναψυκτικά και τα έτοιμα γεύματα όπως πίτσες, χοτ ντογκ και παναρισμένες φτερούγες κοτόπουλου.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Zefeng Zhang, επιδημιολόγο στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Ατλάντα, «τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, νάτριο, τρανς και κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες, ενώ περιέχουν ελάχιστες φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά».

Οι ερευνητές εξέτασαν 5.565 ανθρώπους ηλικίας από 12 έως 19 ετών που είχαν λάβει μέρος σε εθνική έρευνα. Ανέλυσαν τη διατροφή των εφήβων, λαμβάνοντας υπόψιν παράγοντες όπως το βάρος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης κ.α.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι έφηβοι καταναλώνουν πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, με περίπου το 66% των θερμίδων τους να προέρχεται από αυτά, ενώ στην περίπτωση των ενηλίκων το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 55%.

Οι διατροφικές επιλογές των εφήβων σχετίστηκαν με χειρότερη καρδιακή υγεία, αφού για κάθε αύξηση 5% στον αριθμό των θερμίδων που λάμβαναν από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα κάθε ημέρα, η βαθμολογία τους στην κλίμακα των 12 βαθμών της καρδιακής υγείας μειωνόταν κατά 0,13 πόντους.

Μια πτυχή του προβλήματος μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ότι είναι πιο εύκολο για όλους να υπερκαταναλώνουν τρόφιμα που είναι φτιαγμένα για να είναι νόστιμα. «Οι άνθρωποι μπορεί να τρώνε περισσότερα τέτοια τρόφιμα, ακόμα κι όταν δεν πεινάνε. Επιπλέον, από τη στιγμή που τα υπεπεξεργασμένα τρόφιμα συχνά δεν έχουν φυτικές ίνες, μπορεί να μην δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού τόσο όσο τα λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Πηγή: Medical Express

Διαβάστε επίσης:

Πρόχειρο φαγητό: Τι προκαλεί σε κάθε σύστημα του οργανισμού (εικόνες)

Πρόχειρο φαγητό & σωματική αδράνεια: Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο

Από τι κινδυνεύουν τα παιδιά που τρώνε συχνά junk food

BEST OF NETWORK

Καταστήματα: Η πρεμιέρα της αγοράς με δύο… click – Τα μέτρα, το sms και το όριο για νέο lockdown

Εστίαση: Πότε ανοίγουν εστιατόρια και μπαρ – Η ημερομηνία - «κλειδί»

Σοφία Μπεκατώρου: Ξέσπασε ο πρώην σύζυγός της στον αέρα – Δεν γνώριζε τίποτα (video)

Κακοκαιρία Λέανδρος: Παγωνιά! Πού έδειξε -17 το θερμόμετρο - Πού θα χιονίσει σήμερα

Επίθεση στο Μετρό: Η φωτογραφία που «έκαψε» τους ανήλικους και το προφίλ του ειδικού φρουρού

Κορονοϊός: Οι περιοχές που ξεπερνούν το μέσο όρο κρουσμάτων και η «επικίνδυνη» Δυτική Αττική

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Αυτοί ήταν οι όροι για να δώσουμε «ΟΚ» στο άνοιγμα της αγοράς

Δημήτρης Μπέλλος: Η απάντησή του μετά τις αποκαλύψεις του Διονύση για σεξ στο MasterChef

Η φόνισσα του κρεοπώλη της Κυψέλης - Ήταν κοντή και δεν την ήθελε!

Απίστευτο σημείωμα σε κοπέλα που έκανε θορύβου στην ερωτική πράξη (pic)

Survivor Spoiler 17/1: Εσπασε το... ραγισμένο γυαλί για την Κάτια Ταραμπάνκο (vid)

Αναδρομικά κληρονόμων: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι